Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Ξεκίνησαν οι τεχνικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες.Τώρα πια θα τους αποκαλούμε ...Brussels Group.



Σε εξέλιξη βρίσκονται  από χθες το μεσημέρι στις Βρυξέλλες οι τεχνικές συζητήσεις επί της εξειδίκευσης των ελληνικών προτάσεων για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι συζητήσεις διεξάγονται σε αίθουσα της Κομισιόν και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο Νίκος Θεοχαράκης.
Στα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία έχουν την κωδική ονομασία Brussels Group, μετέχουν στελέχη από την Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τον ESM/EFSM και από την Ελλάδα.


Η βασική διαπραγμάτευση, πολιτική και τεχνική, θα γίνεται στις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται μεταξύ ομολόγων, ενώ το "Brussels Group θα μπορεί να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Ελλάδα, και οι οποίοι θα συναντώνται στην Αθήνα με ομοβάθμιους αξιωματούχους".

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, για εξειδικευμένα ζητήματα, που πιθανόν θα ανακύπτουν σε σχέση με στοιχεία που καλείται να υποβάλει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και προκειμένου να αρθούν αμφισβητήσεις ή ελλείψεις στοιχείων, θα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα, ούτως ώστε να γίνεται "on Site Exchange of Facts" για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα κλιμάκια αυτά δεν θα επισκέπτονται υπουργεία και η ενημέρωση τους θα γίνεται σε συναντήσεις στους χώρους όπου θα καταλύουν.
Η πρώτη τους επίσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται την Πέμπτη.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιαράκης, επέστρεψε από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα, ενδεχομένως για να υποδεχθεί μεμονωμένα τα στελέχη των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Κομισιόν


Την έναρξη των τεχνικών συζητήσεων επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Τόνισε ότι η έναρξη των τεχνικών διαβουλεύσεων συνάδει με τα όσα ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις έχουν στόχο την εξειδίκευση των ελληνικών προτάσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, το αργότερο ως το τέλος Απριλίου.

Και επισήμανε ότι οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες θα υποστηριχθούν από συζητήσεις με εμπειρογνώμονες στην Αθήνα.

Επαφές Τσίπρα σε Παρίσι και Βρυξέλλες
Σημαντικές θεωρούνται οι συναντήσεις που θα έχει ο Αλ. Τσίπρας την Πέμπτη με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες με Γιούνκερ και Σουλτς.

Ο πρωθυπουργός, επίσης, θα παρευρεθεί σε εκδήλωση του ΟΟΣΑ, όπου θα μιλήσει για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα, προκειμένου να αποκατασταθεί η δημόσια διοίκηση για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη.

Στο μεταξύ ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει την Τετάρτη ραντεβού στο Παρίσι με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν καθώς και τον υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.

Μιλώντας στον Βήμα FM, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, δήλωσε σε ό,τι αφορά τα τεχνικά κλιμάκια που θα έρχονται στην Αθήνα: "Απλά και μόνο εκείνο το οποίο συμφωνήθηκε είναι αυτό το σάρωμα που γινόταν την προηγούμενη φορά από τρία άτομα που πήγαιναν σε κάθε υπουργείο και κάπου οι υπουργοί αισθάνονταν ότι ήταν ίσως κάτι σαν υποτελείς κλπ, δεν το θέλουμε. Και αυτό συμφωνήθηκε ότι δεν θα γίνει".

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα

Ενόψει της αξιολόγησης, ασκήθηκε νέος γύρος πιέσεων δια στόματος Ντάισελμπλουμ, ο οποίος επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να αρχίσει συνομιλίες με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και με τους πιστωτές στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως παρά την αλλαγή στην ονομασία "τρόικα", όπως είπε, "το περιεχόμενο δεν αλλάζει".

"Θα πρέπει να ελέγξει, εάν η κυβέρνηση υλοποιεί το Μνημόνιο του 2012" τόνισε, εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον έλληνα ομόλογο του.

Η DW αναφέρει πως οι ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν -τελευταία με μεγαλύτερη έμφαση- στη συνεργασία της Αθήνας με τους δανειστές της και στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, δεδομένου ότι υπάρχει εμφανής κίνδυνος η ελληνική κυβέρνηση να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανειλημμένες οικονομικές υποχρεώσεις της μέχρι τέλος Απριλίου.

Γερμανοί δημοσιογράφοι εκφράζουν την άποψη ότι η δεινή δημοσιονομική κατάσταση έκανε τον έλληνα υπουργό Οικονομικών να δεχθεί την επιστροφή τεχνικού κλιμακίου στην Αθήνα, όχι όμως υπό την παλαιά μορφή.

"Η τρόικα ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί στην ελληνική πολιτική τάξη, γιατί οι έλληνες πολιτικοί χρέωσαν στα τρία κακά παιδιά τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής στο πραγματικό επίπεδο της οικονομίας, που ούτως ή άλλως έπρεπε να γίνει", γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Με μια πρώτη ματιά αποτελεί πολιτική ήττα του Α. Τσίπρα το ότι η τρόικα ξαναρχίζει να εργάζεται στην Αθήνα. Πολύ σύντομα θα χρειαστεί μια νέα σειρά από αποδιοπομπαίους τράγους για να αποπροσανατολίσει από τη δύσκολη κατάσταση της χώρας", προστίθεται.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ και DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου