Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ειδική διάταξη προβλέπει φυλάκιση για το bullying



Ειδική διάταξη για τις περιπτώσεις εκφοβισμού (bullying), που προβλέπει ποινή φυλάκισης έξι μηνών για όποιον με συνεχή σκληρή συμπεριφορά προκαλεί σε κάποιο τρίτο πρόσωπο σωματική κάκωση ή άλλη βλάβη της σωματικής ή ψυχικής υγείας, εισάγει προς ψήφιση ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ'.

Συγκεκριμένα ο υπουργός, με την προωθούμενη διάταξη, αλλάζει το άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο πλέον αντικαθίσταται ώστε να περιλαμβάνει την προβλεπόμενη ποινή, ανάγοντας σε αξιόποινη πράξη την επιθετική συμπεριφορά.
Με την ίδια ποινή φυλάκισης έξι μηνών θα τιμωρείται επίσης όποιος κακόβουλα παραμέλησε τις υποχρεώσεις του και δεν απέτρεψε ως όφειλε κάποιο περιστατικό bullying που οδήγησε σε σωματική ή ψυχική βλάβη του παθόντα.
Το άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα και ο τίτλος του αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 312. Πρόκληση βλάβης µε συνεχή σκληρή συµπεριφορά.
Αν δεν συντρέχει περίπτωση βαρύτερης αξιόποινης πράξης, τιµωρείται µε φυλάκιση όποιος µε συνεχή σκληρή συµπεριφορά προξενεί σε τρίτον σωµατική κάκωση ή άλλη βλάβη της σωµατικής ή ψυχικής υγείας.
Αν το θύµα δεν συµπλήρωσε ακόµη το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του ή δεν µπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του και ο δράστης το έχει στην επιµέλεια ή στην προστασία του ή ανήκει στο σπίτι του δράστη ή έχει µαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας ή που του το έχει αφήσει στην εξουσία του ο υπόχρεος για την επιµέλειά του επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι µηνών.
Με την ίδια ποινή τιµωρείται όποιος µε κακόβουλη παραµέληση των υποχρεώσεών του προς τα προαναφερόµενα πρόσωπα γίνεται αιτία να πάθουν σωµατική κάκωση ή βλάβη της σωµατικής ή ψυχικής τους υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου