Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Υπήρχε ζωή στον Άρη: Ο τεράστιος ωκεανός που άφησε έκπληκτη τη NASA (βίντεο)



Σε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα για την πιθανότητα να ήταν κάποτε κατοικήσιμος ο Αρης προχώρησαν οι επιστήμονες της NASA. Η ανάλυση των υπολειμμάτων πάγου έδειξε ότι ο Κόκκινος Πλανήτης ήταν κάποτε, σε ένα σημαντικό ποσοστό… μπλε.


Σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο το 13% του αρχικού νερού του Άρη παραμένει στα υπολείμματα των πάγων. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι 4,3 δισεκατομμύρια έτη πριν ο Αρης είχε τόσο νερό που επέτρεπε να σχηματιστεί ένας ωκεανός, ο οποίος αντιστοιχούσε περίπου στο 19% της επιφάνειάς του και έφτανε σε βάθος πάνω από 1,5 χιλιόμετρο σε ορισμένα σημεία. Ενας ωκεανός μεγαλύτερος από τον Ατλαντικό, ο οποίος καλύπτει το 17% της επιφάνειας της γης.

Βίντεο της NASA που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη απεικονίζει τον ωκεανό που κάλυπτε ένα μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου του Άρη.



Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, είναι αποτέλεσμα των παρατηρήσεων και των υπολογισμών που βασίζονται σε στοιχεία από τρία εγκατεστημένα στη Γη τηλεσκόπια. Τα τεχνικά μέσα αυτών ήταν σε θέση να διακρίνουν τις χημικές υπογραφές των δύο διαφορετικών τύπων νερού στα απομεινάρια της ατμόσφαιρας του Άρη.

Μεγάλο μέρος του πάγου του Άρη αποτελείται από «βαρύ» νερό, ή μόρια των οποίων τα τακτικά άτομα υδρογόνου έχουν αντικατασταθεί από ένα ισότοπο, γνωστό ως δευτέριο. Μετά την ανάλυση της αναλογίας αυτών των μορίων, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν υπολογίσει την ποσότητα νερού που είχε κάποτε ο Άρης από τη γνωστοποίηση του ποσοστού νερού που χάθηκε στο διάστημα.

«Η μελέτη μας παρέχει μια σταθερή εκτίμηση της ποσότητας νερού που είχε κάποτε ο Άρης μέσω του καθορισμού της ποσότητας νερού που χάθηκε αργότερα στο διάστημα», δήλωσε ο Τζερόνιμο Βιλανουέβα, επιστήμονας της NASA και επικεφαλής στη συγγραφή της έρευνας.

Σύμφωνα τους επιστήμονες το φαινόμενο οφείλεται στην απώλεια του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη που κατέστησε ευάλωτη την ατμόσφαιρα του στην ηλιακή ακτινοβολία, την αστρική ραδιενέργεια και τις επιθέσεις αστεροειδών. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην εξασθένιση της ατμόσφαιρας και κατά συνέπεια στην απώλεια τόσο μεγάλου ποσοστού νερού.

Το σκάφος Curiosity, που από τον Αύγουστο του 2012 ανιχνεύει τον κόκκινο πλανήτη, έχει ήδη συλλέξει στοιχεία που τεκμηριώνουν την ύπαρξη λιμνών και ροή νερού κάποτε στον Άρη. Η ύπαρξη των ωκεανών όμως δείχνει ότι ο Κόκκινος Πλανήτης μπορεί να ήταν πολύ πιο φιλόξενος στη ζωή απ’ ότι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες.

«Η απώλεια τόσο νερού στο διάστημα σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να ήταν ο Αρης ένας υγρός πλανήτης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα. Αυτό υποδηλώνει ότι ο πλανήτης μπορεί να ήταν κατοικήσιμος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», λέει ο Μάικλ Μούμα, που έχει συνυπογράψει την εν λόγω μελέτη.

Η NASA έχει επί του παρόντος δύο ρομποτικά οχήματα που λειτουργούν στον Άρη, και τρεις σε τροχιά ανιχνευτές. Το τελευταίο σκάφος τέθηκε σε Αρειανή τροχιά το Σεπτέμβριο του 2014 με την αποστολή να μελετήσει την ανώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτη. Ο οργανισμός δεν σχεδιάζει καμία επανδρωμένη αποστολή εξερεύνησης μέχρι τη δεκαετία του 2030, ωστόσο πολύ νωρίτερα αναμένεται να φτάσουν εθελοντές στον πλανήτη για… εποίκηση. Η ολλανδική μη κερδοσκοπική εταιρία «Mars One» έχει δεχτεί πάνω από 200.000 αιτήσεις για να κάνει την επιλογή 100 ανθρώπων που το νωρίτερο το 2018 θα ταξιδέψουν στο… άγνωστο, στο πλαίσιο της πρώτης ιδιωτικής εξερεύνησης του διαστήματος.


koolnews 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου