Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Reuters: Ούτε Grexit ούτε Grexident, διπλό νόμισμα όμως…



Δεν αποκλείεται η Ελλάδα να αναγκαστεί να εισάγει εναλλακτικό μέσο πληρωμής, παράλληλα με το ευρώ, προκειμένου να καλύψει ορισμένα εγχώρια έξοδα σε περίπτωση που δεν διασφαλιστεί σύντομα συμφωνία με τους εταίρους, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων της ευρωζώνης, είναι μάλλον απίθανο για την Ελλάδα να βγει από την
ευρωζώνη, είτε εκούσια είτε από ατύχημα.
«Κάποια στιγμή, όταν η κυβέρνηση δεν θα έχει διαθέσιμα ευρώ για να πληρώσει μισθούς ή λογαριασμούς, μπορεί να ξεκινήσει να εκδίδει IOUs -δηλαδή υποσχετικούς τίτλους που θα λένε πως οι κάτοχοί τους θα λάβουν ένα ποσό Χ σε ευρώ κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτά τα IOUs θα άρχιζαν τότε γρήγορα να διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά με μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τα αληθινά ευρώ και θα γίνονταν ‘νόμισμα’ ανεξάρτητα από το ποια θα ήταν η ονομασία του, που θα υπήρχε παράλληλα με το ευρώ», εξηγεί στο πρακτορείο αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Το Reuters σημειώνει πως εάν η κυβέρνηση ξεμείνει από ευρώ για την πληρωμή μισθών, συντάξεων και προμηθευτών, θα πρέπει να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων για να αποτρέψει μαζικές εκροές ευρώ από τη χώρα. «Αυτό μπορεί να περιορίσει τα ποσά που οι Έλληνες μπορούν να αποσύρουν από τα ATM ή να στείλουν στο εξωτερικό, όπως έγινε στην Κύπρο το 2013», τονίζει.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση θα κρατήσει ευρώ από τα φορολογικά έσοδα για να καλύψει τις πληρωμές χρέους και να αποφύγει την χρεοκοπία.
«Η ρύθμιση μπορεί να είναι προσωρινή για να κρατήσει την κυβέρνηση σε λειτουργία καθώς ελπίζει να διαπραγματευθεί μία συμφωνία με τους πιστωτές της που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει περισσότερα ευρώ σε δάνεια», δηλώνει στο πρακτορείο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με το Reuters, οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η Ελλάδα έχει ήδη δείξει στο παρελθόν ότι είναι διατεθειμένη να καθυστερήσει πληρωμές για τις εσωτερικές της υποχρεώσεις για να εξασφαλίσει τα ευρώ που χρειάζονται για την εξοφλήσεις του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου