Σάββατο 11 Απριλίου 2015

«Χαράτσι» για 17.000 συνεπείς οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων



Ένα κρυφό χαράτσι, το οποίο αυξάνει σημαντικά τα χρέη χιλιάδων οφειλετών προς ασφαλιστικά ταμεία αποκαλύπτεται στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος", η δυσάρεστη αυτή έκπληξη περιμένει τους 17.000 περίπου οφειλέτες που είχαν τακτοποιήσει και πλήρωναν τα χρέη τους με τον προσωρινό διακανονισμό του νόμου 3943/2011 και τώρα εντάσσονται αυτοδίκαια στη νέα ρύθμιση.


Η παγίδα του νόμου για τους εν λόγω οφειλέτες δεν είναι μόνο το κρυφό χαράτσι που επιβάλλεται στην ανεξόφλητη οφειλή -μια αναδρομική προσαύξηση του υπολοίπου της οφειλής κατά 50%- αλλά στο γεγονός ότι, είτε το θέλουν είτε όχι, είναι υποχρεωμένοι να το αποδεχτούν και να πληρώσουν καταβάλλοντας την πρώτη δόση ως τις 30 Απριλίου, οπότε και λήγει η προθεσμία υπαγωγής στη νέα ρύθμιση. 

Αν δεν το πράξουν, και δεν αποδεχτούν το χαράτσι κατά 50% στο ανεξόφλητο ποσό, τότε κηρύσσονται αυτόματα έκπτωτοι από κάθε ρύθμιση και είτε θα πρέπει να αποπληρώσουν την οφειλή σε 12 μόνον δόσεις είτε να μην πληρώσουν οπότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

Το παράδοξο και σε μεγάλο βαθμό άδικο της επίμαχης διάταξης που περιλαμβάνεται στο νόμο 4321/15 για τις 100 δόσεις, είναι πως οι εν λόγω οφειλέτες καλούνται να πληρώσουν το καπέλο στις υπόλοιπες δόσεις εξόφλησης του χρέους τους, παρότι είναι συνεπείς στη μέχρι τώρα πληρωμή των υποχρεώσεών τους. Και αυτό συμβαίνει επειδή ο διακανονισμός του 2011, που είναι νόμος του κράτους, θεωρήθηκε εκ των υστέρων ότι ήταν ευνοϊκότερος έναντι των ρυθμίσεων που ακολούθησαν.





real 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου