Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

9 tips για τέλεια πασχαλινά τσουρέκια.



Αποφάσισες να φτιάξεις μόνη σου πασχαλινά τσουρέκια; Τέλεια! Ο φούρνος θα τα ψήσει, το σπίτι θα μυρίσει κι εμείς σου δίνουμε 9 συμβουλές για σίγουρη επιτυχία.
9 συμβουλές για αφράτα τσουρέκια
1. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι ζυγισμένα και μετρημένα και στις ακριβείς αναλογίες της συνταγής. Επίσης, πρέπει να βρίσκονται όλα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

2. Επέλεξε καλής ποιότητας μαγιά, νωπή ή σε σκόνη και διέλυσε την σε χλιαρό νερό ή γάλα. Έπειτα, είτε την αφήνεις έτσι για λίγα λεπτά είτε την ανακατεύεις με αλεύρι δημιουργώντας χυλό και κατόπιν την αφήνεις να φουσκώσει.
3. Το αλεύρι καλό είναι αφού το μετρήσεις να το κοσκινίσεις πριν το προσθέσεις στα υπόλοιπα υλικά, ώστε να αφρατέψει.
4. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη μαστίχα και το μαχλέπι καθώς αν ξεφύγεις από τη συνιστώμενη ποσότητα και ρίξεις λίγο παραπάνω θα πικρίσει το τσουρέκι.
5. Μην κάνεις εκπτώσεις στο χτύπημα των υλικών. Το μίγμα του τσουρεκιού απαιτεί πολύ καλό χτύπημα στο μίξερ, για τουλάχιστον 7-10 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει και να ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ.
6. Η υπομονή είναι χρυσός και στα τσουρέκια, γι’ αυτό αφού βγάλεις τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ τη βάζεις σε ένα μπολ, την καλύπτεις με μια πετσέτα και την αφήνεις σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Μόλις ανέβει η ζύμη τη χωρίζεις  σε μπαλάκια, τα οποία μετά ανοίγεις σε μπαστούνια και τέλος τα καλύπτεις ξανά με πετσέτα και τα αφήνεις για 15 περίπου λεπτά να ξεκουραστούν.

7. Έφτασε η στιγμή που δίνεις στο τσουρέκι το σχήμα της επιλογής σου -συνήθως πλεξούδα με την οποία σχηματίζεις μακρόστενη ή στρογγυλή κουλούρα. Ζεσταίνεις το φούρνο στους 35οC, φτιάχνεις το τσουρέκι, το βάζεις σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και το βάζεις στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Προσοχή όμως, να μη φουσκώσει υπερβολικά, γιατί υπάρχει κίνδυνος να πέσει στο ψήσιμο. Πρέπει να φουσκώσει περίπου μισή φορά από τον όγκο του.
8. Μετά και το τελευταίο φούσκωμα βγάζεις το τσουρέκι από το φούρνο, ανεβάζεις τη θερμοκρασία (συνήθως στους 150οC), αλείφεις το τσουρέκι με χτυπημένο αβγό και αν θες το πασπαλίζεις με αμύγδαλο φιλέ. SOS: Δεν ανοιγοκλείνεις την πόρτα του φούρνου όση ώρα ψήνονται τα τσουρέκια.
9. Για να διατηρήσεις τα τσουρέκια σου αφράτα, μόλις ψηθούν και κρυώσουν καλά τυλίγεις το καθένα με μεμβράνη κουζίνας.

1 σχόλιο:

  1. Οχι στους 150 βαθμούς το τσουρέκι θέλει ψήσιμο στους 200 βαθμούς για 20

    ΑπάντησηΔιαγραφή