Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Σε δημόσια διαβούλευση ο Κανονισμός Πρασίνου του Δήμου Πέλλας



Προχωράμε σήμερα στη δημόσια διαβούλευση του Κανονισμού Πρασίνου για το Δήμο Πέλλας. Μέσω της συμμετοχής φορέων και πολιτών στοχεύουμε σε έναν  ανοιχτό διάλογο με σκοπό την  ευαισθητοποίηση  και την ενθάρρυνση  των δημοτών απέναντι σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Είμαι βέβαιος ότι οι ιδέες και οι απόψεις όλων θα βοηθήσουν σημαντικά στην τελική μορφή του Κανονισμού Πρασίνου και θα  καταφέρουμε από κοινού να κάνουμε  τον τόπο μας πιο όμορφο, πιο πράσινο και πιο καθαρό’’ σημείωσε ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος.

Η Διεύθυνση Πρασίνου Περιβάλλοντος Καθαριότητας  προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους (πολίτες, ομάδες πολιτών κλπ) να λάβουν μέρος στη δημόσια διαβούλευση  ενόψει της σύνταξης και κατάθεσης του Κανονισμού Πρασίνου για έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το προσχέδιο περιλαμβάνει αρχές, δεσμεύσεις και πολιτικές που επιδιώκουν να προστατεύσουν και να αναδείξουν το αστικό πράσινο. Επίσης θεσπίζει κανόνες λειτουργίας των χώρων πρασίνου αλλά και ποινές για τους παραβάτες.
Το προσχέδιο έχει σταλεί προς διαβούλευση στους περιβαλλοντικούς συλλόγους του Δήμου ενώ μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου Πέλλας θα είναι διαθέσιμο για οποιονδήποτε πολίτη. Παρατηρήσεις και προτάσεις  θα γίνονται δεκτές και θα  αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας για το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου που συνέταξε το αρχικό σχέδιο έως και 14 Απριλίου του 2015.
Οι παρατηρήσεις μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο email του Δήμου Πέλλας  dimos@giannitsa.gr  ή ταχυδρομικά στη διεύθυνση Χατζηδημητρίου και Εθνικής Αντίστασης 1 ,58100 Γιαννιτσά. 



Άρθρο 1
Εισαγωγή
1. Ο κανονισμός Πρασίνου του  δήμου Πέλλας περιλαμβάνει αρχές, δεσμεύσεις και πολιτικές που επιδιώκουν να προστατεύσουν και να αναδείξουν το αστικό πράσινο. Η προστασία του αστικού πρασίνου αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση του δήμου Πέλλας.

Άρθρο 2
1. Ο κανονισμός πρασίνου του δήμου Πέλλας επιδιώκει να προστατεύσει το
πράσινο που αναπτύσσεται αυτοφυώς ή με κηποτεχνικές μεθόδους σε δημόσιους χώρους (άλση, πάρκα, δασύλλια, νησίδες, παιδικές χαρές, πλατείες, πεζόδρομους, πεζοδρόμια ).

2. Με την προστασία κάθε φυτικού οργανισμού  βελτιώνεται η ισορροπία της φύσης και το αστικό μικροκλίμα, αναβαθμίζονται οι βιότοποι της πανίδας
και το αστικό τοπίο, μειώνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ηχορύπανση.

Άρθρο 3
Ο δήμος Πέλλας οφείλει να δημιουργεί χώρους πρασίνου για να προστατεύσει και να ενισχύσει τα φυσικά οικοσυστήματα. Λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για τη διατήρηση και αύξηση της βιοποικιλότητας στην πόλη. Μεριμνά για την ενίσχυση και αποτελεσματική προστασία του πρασίνου, την επιλογή ειδών προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες, τη διαφύλαξη μεγάλων επιφανειών πρασίνου που συνδέονται μεταξύ τους με λωρίδες πρασίνου και επιτρέπουν την απρόσκοπτη μετάβαση των ειδών από τον ένα χώρο στον άλλο, την επιλογή των κατάλληλων φυτών για κάθε επιφάνεια, καθώς και τη χρήση βιολογικής κηποτεχνίας χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Άρθρο 4
Ο Δήμος Πέλλας υλοποιεί ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση
προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας, που περιλαμβάνει την ύπαρξη επαρκών χώρων πρασίνου για κάθε κάτοικο με δυνατότητες παραμονής, περιπάτου, άσκησης, αναψυχής και εξοικείωσης με την φύση.

Άρθρο 5
Ο δήμος Πέλλας δεσμεύεται να λαμβάνει κατάλληλα μέτρα για την ανεμπόδιστη πρόσβαση του καθένα στους χώρους πρασίνου και ιδιαίτερα των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των άλλων ευπαθών ομάδων (παιδιά, τρίτη ηλικία κάτοικο με δυνατότητες παραμονής, περιπάτου, άσκησης, αναψυχής και εξοικείωσης με τη φύση).

Άρθρο 6
Προστασία και διατήρηση υφιστάμενου πρασίνου

1. Ο δήμος Πέλλας προστατεύει και φροντίζει το υφιστάμενο δημόσιο πράσινο. Μεριμνά για τη διατήρηση σε καλή κατάσταση όλων των φυτικών ειδών και κάθε χώρου πρασίνου, ανεξάρτητα με το μέγεθός του.

2. Κάθε φυτοτεχνική εργασία, καθώς και κάθε εργασία συντήρησης του πρασίνου θα υλοποιείται με την ελάχιστη δυνατή επέμβαση στη φυσική βλάστηση και στην αστική φύση.

3. Ο δήμος Πέλλας οφείλει:
α) να σχεδιάζει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε ήδη υπάρχοντες χώρους πρασίνου και χώρους ανάπλασης,
β) να οργανώνει εκδηλώσεις για το πράσινο και να αναπτύσσει δραστηριότητες που στοχεύουν στην αύξηση του αριθμού και στην προστασία των ειδών της τοπικής χλωρίδας και πανίδας,
γ) να συνεργάζεται με δημόσιους φορείς που διαχειρίζονται χώρους πρασίνου εντός των ορίων του δήμου,

Άρθρο 7
Αύξηση του πρασίνου στην πόλη
Ο δήμος Πέλλας θέτει σε προτεραιότητα τη δημιουργία νέων χώρων δημοσίου
πρασίνου. Δεσμεύεται να λαμβάνει μέτρα για την εξεύρεση νέων χώρων για πράσινο, για την προώθηση της απαλλοτρίωσης επιφανειών με βάση συγκεκριμένα κριτήρια , για τη φύτευση  αυλών σχολείων, για την ενοποίηση ακαλύπτων χώρων,  καθώς και να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία για να επιτευχθεί απρόσκοπτα η διεκδίκηση δημοτικών ελεύθερων χώρων από καταπατητές.

Άρθρο 8
Το πράσινο της πόλης είναι κοινωνικό αγαθό και η προστασία του ανήκει και είναι υποχρέωση όλων των δημοτών της πόλης.

Άρθρο 9
Έκταση ισχύος
Ο κανονισμός Πρασίνου του Δήμου Πέλλας ισχύει για το αστικό πράσινο που
ευρίσκεται στα όρια του δήμου και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των Υπηρεσιών του δήμου .


Άρθρο 10
 Οικολογικό αντιστάθμισμα
Σε περίπτωση κοπής ή καταστροφής δέντρων ή θάμνων ή κατάργησης
δημόσιου/δημοτικού χώρου πρασίνου, ο Δήμος Πέλλας υποχρεούται να αντικαταστήσει τη βλάστηση στον ίδιο χώρο ή εάν αυτό είναι ανέφικτο, να φυτεύει σε άλλο χώρο ή να δημιουργήσει αντίστοιχο ελεύθερο χώρο στην ίδια περιοχή ως “οικολογικό αντιστάθμισμα”.
Στόχος είναι η αποφυγή της μείωσης του πρασίνου στην πόλη.

Άρθρο 11
Έκδοση σχετικής ειδικής άδειας από την οικεία πολεοδομική αρχή
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, άρθρο 40 παρ. 2 του ν. 1337/1983 «η υφιστάμενη επί οικοδομήσιμου χώρου βλάστηση προστατεύεται πάντως με την προπαρατεθείσα ανωτέρω διάταξη , η οποία επιβάλλει προκειμένου περί κοπής δένδρων ευρυσκόμενων επι οικοδομήσιμου χώρου την προηγούμενη έκδοση σχετικής αδείας από την οικεία πολεοδομική αρχή» . Στην οικεία διάταξη του άρθρου 40 παρ. 2 του ν. 1337/1983 δεν καθορίζονται με σαφήνεια τα είδη των δένδρων που καταλαμβάνει, εάν δηλαδή εξαιρούνται τα ξερά ή επικίνδυνα δένδρα. Για τις περιπτώσεις αυτές μέχρι να δοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος η κοπή θα γίνεται  με απόφαση  του Δημοτικού Συμβουλίου κατόπιν εισηγήσεως της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου.


Άρθρο 12
 Παραβάσεις και κυρώσεις
Α) Όποιος παραβαίνει τους κανόνες χρήσης του δημόσιου/δημοτικού πρασίνου και προβαίνει στις κατωτέρω περιγραφόμενες παραβάσεις τιμωρείται με πρόστιμο. Τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πέλλας  κατόπιν εισηγήσεως της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου. Η Διεύθυνση
Αδειών Καταστημάτων και κάθε άλλη Υπηρεσία που έχει χορηγήσει σχετική άδεια υποχρεούται στην άμεση αφαίρεσή της, εφόσον διαπιστωθεί ότι ο δικαιούχος της άδειας προέβη σε αυθαίρετη καταστροφή πρασίνου. Το αστυνομικό τμήμα Γιαννιτσών ζητείται να συνδράμει με κάθε τρόπο για την επιβεβαίωση των γεγονότων και τον εντοπισμό του υπευθύνου καταστροφής πρασίνου. Η Διεύθυνση Προσόδων μεριμνά για την είσπραξη των προστίμων και των αποζημιώσεων. Σε περίπτωση αυθαίρετης καταστροφής πρασίνου το τμήμα συντήρησης χώρων Πρασίνου μεριμνά για την αποκατάστασή του.
Β) Τα ακολούθως αναφερόμενα πρόστιμα είναι κατ’ ελάχιστον. Η επιβολή προστίμου για τα δέντρα πέρα από την κατ’ ελάχιστον τιμή γίνεται με ειδική έγκριση από αρμόδια επιτροπή  και με κριτήρια τη σπανιότητα, την υγεία και την ηλικία του δέντρου.
Γ) Επιπλέον τα πρόστιμα που αφορούν την ρίψη απορριμμάτων σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, επιβάλλονται σε συνδυασμό με τον  κανονισμό καθαριότητας.
Δ) Η χωρίς άδεια κοπή, αφαίρεση ή καταστροφή δένδρων ή θάμνων επισύρει τα πρόστιμα που προβλέπονται στον πίνακα 1.

Πίνακας 1
Περιγραφή Ενέργειας    
Κοπή ή καταστροφή δένδρου
Α) για δένδρα που είναι ηλικίας έως τριών ετών από την ημέρα
    Φύτευσης   150 €
Β) για δένδρα ηλικίας τριών έως δέκα ετών  300 €
Γ) για δένδρα ηλικίας άνω των δέκα ετών   500 €
Κοπή ή καταστροφή θάμνου
Α) για θάμνους που είναι ηλικίας έως τριών ετών από την ημέρα
    Φύτευσης  40 €
Β) για θάμνους ηλικίας τριών έως δέκα ετών  80 €
Γ) για θάμνους ηλικίας άνω των δέκα ετών 150 €
Μείωση του χώρου πρασίνου (ανά τ.μ.) 200 €  




I. Για την καταστροφή ή κλοπή εποχιακών φυτών, επιβάλλεται πρόστιμο 80 € ανά m² ή κατ’ εκτίμηση φυτού αντίστοιχα.
II. Για την καταστροφή χλοοτάπητα, επιβάλλεται πρόστιμο 50 € ανά m².
III. Για την αυθαίρετη κλάδευση δένδρου ή θάμνου ή φθορά αυτού επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται σε ποσοστό 50% του προστίμου ολικής καταστροφής ή κοπής
IV. Για την αυθαίρετη φύτευση φυτικού υλικού επιβάλλεται πρόστιμο 20 € και άνω κατ’ εκτίμηση.
V. Για πρόκληση βλάβης στην προστατευόμενη περιοχή του ριζικού συστήματος, επιβάλλεται πρόστιμο 50 € ανά δένδρο. Σε περίπτωση ξήρανσης του δένδρου σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα θα γίνεται καταλογισμός της δαπάνης αντικατάστασής του, σύμφωνα με τον πίνακα 1. Σε περίπτωση που προκληθεί βλάβη από πτώση δένδρου ο υπαίτιος της πτώσης έχει και την ανάλογη αστική/ποινική ευθύνη.
VI. Για την αποθήκευση ή διασπορά στο έδαφος αλάτων, οξέων, ελαίων ή άλλων χημικών ουσιών καθώς και λυμάτων, επιβάλλεται πρόστιμο 300 €, ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας και τις προκληθείσες συνέπειες στο πράσινο.
VII. Για τη σταθεροποίηση ή το σφράγισμα της επιφάνειας του εδάφους με κάλυμμα μη διαπερατό στο νερό (πχ. άσφαλτος, μπετόν) επιβάλλεται πρόστιμο 50 €/m².
VIII. Για τις εκσκαφές, διανοίξεις επιβάλλεται πρόστιμο 50 €/m².
IX. Για την τοποθέτηση αγωγών ή καλωδίων και πινακίδων σήμανσης πάνω σε δένδρα επιβάλλεται πρόστιμο 100 €/δένδρο.
X. Για το πλύσιμο μηχανοκίνητων οχημάτων ή μηχανημάτων σε δημόσιους/δημοτικούς χώρους πρασίνου επιβάλλεται πρόστιμο 100 €.
XI. Για την κυκλοφορία και το παρκάρισμα σε πάρκα και άλση και άλλους χώρους πρασίνου χωρίς ειδική άδεια πάσης φύσεως τροχοφόρου, προβλέπεται κατ’ αρχάς η άμεση απομάκρυνσή του με δαπάνη του χρήστη και επιβάλλεται πρόστιμο 50 € για δίκυκλα, 150 € για Ι.Χ. και 300 € για φορτηγά.
XII. Για την κατάληψη δημόσιου/δημοτικού χώρου πρασίνου χωρίς άδεια με μπάζα ή άλλα υλικά ή αντικείμενα(πχ τραπεζοκαθίσματα κλπ), επιβάλλεται πρόστιμο 30 € ανά m² και ημέρα. Ειδικά για την περίπτωση των τραπεζοκαθισμάτων προβλέπεται έως και η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης.
XIΙ. Για το άναμμα και τη διατήρηση φωτιάς, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 € συν το κόστος για την αποκατάσταση των καταστροφών.
XΙV. Για την καταστροφή σιδερένιου προστατευτικού κιγκλιδώματος χώρων πρασίνου επιβάλλεται πρόστιμο 60 € / μέτρο.
XV. Για τη ρύπανση δημόσιων/δημοτικών χώρων πρασίνου που χρησιμοποιούνται από φορείς για τη διενέργεια εκδηλώσεων επιβάλλεται πρόστιμο από 500 € έως 1.000 €.
XVI. Για τη μερική ή ολική καταστροφή αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, κάδοι, εξαρτήματα αρδεύσεως) των δημόσιων/δημοτικών χώρων πρασίνου, επιβάλλεται πρόστιμο έως 600€/τεμάχιο.
XVII. Για τη ρύπανση αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, κάδοι, πινακίδες σήμανσης) των δημόσιων/δημοτικών χώρων πρασίνου επιβάλλεται πρόστιμο 100 €.
XVIII. Για την τοποθέτηση σακουλών ή απορριμμάτων έξω από τους κάδους επιβάλλεται πρόστιμο 100- 300€ κατά περίπτωση
XIX. Για την ανάρτηση απορριμμάτων σε δένδρα επιβάλλεται πρόστιμο 50 €.
XX. Για εναπόθεση υπολοίπων κοπής δένδρων ή θάμνων ή κλαδιών χωρίς υπόδειξη των Υπηρεσιών του Δήμου επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 60 €.
XXI. Για κατάληψη δημόσιου/δημοτικού χώρου πρασίνου από κάδους (σκάφες) για μπάζα επιβάλλεται πρόστιμο 500 € την ημέρα.
XXII. Για εσκεμμένη εγκατάλειψη ή απόρριψη αντικειμένων ή μπαζών από εργολάβους ή κάθε είδους επαγγελματίες επιβάλλεται πρόστιμο 600 €/m3.
XXIII. Για ρίψη χαρτιών και λοιπών μικροαντικειμένων από πεζούς ή περιπατητές επιβάλλεται πρόστιμο 20 €.
XXIV. Για την είσοδο και ελεύθερη κυκλοφορία σκύλων ή άλλων κατοικίδιων ζώων σε πάρκο ή το μπάνιο τους σε δημόσια νερά επιβάλλεται πρόστιμο 50 €.
XXV. Για τη ρύπανση στα πάρκα, στα άλση, στις παιδικές χαρές από κατοικίδια ζώα, με εξαίρεση τους συνοδούς ατόμων με ειδικές ανάγκες, επιβάλλεται πρόστιμο 30 € στον κάτοχο του ζώου.
XXVI. Για τη χρήση σφεντόνων ή εργαλείων ρίψης σε πάρκα και άλση επιβάλλεται πρόστιμο200 €


 ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

1 .Δικαίωμα προσφυγής
Προσφυγή μπορεί να ασκήσει
α) Ο-οι άμεσα ενδιαφερόμενος-οι και
β) Άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο από τον-τους άμεσα ενδιαφερόμενο-ους.

2. Άσκηση Προσφυγής
Η προσφυγή ασκείται από τον ενδιαφερόμενο και κατατίθεται στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, που τη διαβιβάζει στην Επιτροπή Αστικής Επίλυσης Φορολογικών διαφορών και Αμφισβητήσεων, η οποία συγκροτείται με απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου κάθε χρόνο και αποτελείται από δύο δημοτικούς συμβούλους και από ένα φορολογούμενο δημότη ( Άρθρο 32 του Ν. 1080/80 όπως τροποποιήθηκε από την παρ.8 του άρθρου 7 του Ν. 2307/95). Η προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής
ορίζεται σε 60 εργάσιμες ημέρες, αρχής γενομένης από την επόμενη της κοινοποίησης στον ενδιαφερόμενο της απόφασης επιβολής προστίμου. Μετά την παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας καμία προσφυγή δεν γίνεται δεκτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου