Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Συμφωνία ζητούν οι ΗΠΑ από ΕΕ και Αθήνα



Μια στο καρφί και μια στο πέταλο οι αμερικανικές παρεμβάσεις για την Ελλάδα την επόμενη της επίσκεψης Βαρουφάκη στον Λευκό Οίκο, με τον αμερικανό υπουργός Οικονομικών να προτρέπει τον πρόεδρο του Eurogroup για συμφωνία με την Αθήνα και τον πρόεδρο Ομπάμα να καλεί την Αθήνα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού τόνισε ότι ο χρόνος είναι
πολύτιμος όσον αφορά την επίτευξη μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους για ένα συνεκτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που είχε με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μάλιστα ο αξιωματούχος τον ενεθάρρυνε να συνεχίσει τη συνεργασία με την Ελλάδα. “Το να μην υπάρξει συμφωνία θα δημιουργούσε άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της”, τόνισε ο Λιού.

Επίσης πίεσε την Ελλάδα να αποδεχθεί ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που τελεί υπό διαπραγμάτευση και κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να "αναζητήσουν μια εποικοδομητική διευθέτηση" του προβλήματος.

Παρέμβαση Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Οι Έλληνες "πρέπει να εισπράξουν τους φόρους. Πρέπει να μειώσουν τη γραφειοκρατία, να κάνουν ευέλικτη την αγορά εργασίας", συνέχισε. Υπενθύμισε ότι είχε καλέσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να δείξει στον ελληνικό λαό ότι "υπάρχει ελπίδα" και ότι η χώρα μπορεί "να επιστρέψει στην ανάπτυξη".

"Στηρίζουμε κάποιον βαθμό ευελιξίας στον τρόπο με τον οποίο κινείστε, όμως θα πρέπει να δείξετε στους πιστωτές και σε αυτούς που στηρίζουν το χρηματοοικονομικό σας σύστημα ότι προσπαθείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και αυτό απαιτεί το είδος των δύσκολων αποφάσεων που αρχίζει να λαμβάνει ο Ματέο", πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Διαβεβαιώσεις Ντράγκι σε Βαρουφάκη

Τη βούλησή του να συνεισφέρει, εκ μέρους της ΕΚΤ, στην εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης, που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να περάσει στη φάση της ανάπτυξης, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, στην Ουάσινγκτον.

Αυτό ανέφεραν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με τους οποίους, κατά τη συνάντηση, που διήρκησε μια ώρα, συζητήθηκε διεξοδικά η διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ημέρα προς ημέρα, έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου