Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Δεν υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές.Πολλά τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης.



Πολλά είναι τα αγκάθια που παραμένουν στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους εκπροσώπους των πιστωτών, όπως προκύπτει μετά από την 2ωρη τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι υπάρχουν "αγκάθια" στη διαπραγμάτευση, με βασικότερα το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.


Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, τα αγκάθια -μεταξύ άλλων- είναι:

- Οι επικουρικές συντάξεις και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Η σχετική απόφαση της κυβέρνησης χαρακτηρίστηκε από τους πιστωτές ως "μεγάλο ατόπημα", ωστόσο το ΥΠΟΙΚ διαβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει.

- Η επαναφορά συλλογικών συμβάσεων. Παράγοντας του ΥΠΟΙΚ είπε ότι "κόκκινο πανί για αυτούς οι συλλογικές συμβάσεις". Έκανε λόγο για νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία από την πλευρά των θεσμών. "Ακούνε συλλογικές συμβάσεις κάποιοι εκ των Θεσμών και νομίζουν ότι ήρθε ο Μεφιστοφελής. Εμείς το αντίθετο".

- Οι ιδιωτικοποιήσεις: Οι δύο πλευρές επιμένουν σε διαφορετικό τρόπο αξιοποίησης. "Υπάρχει διαφορά προσέγγισης. Εμείς λέμε όχι στο ξεπούλημα θέλουμε επενδύσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Αν δείτε στον Αστέρα Βουλιαγμένης αυτό το έκτρωμα το ΤΑΙΠΕΔ προσέφερε στον επενδυτή έναν ντιλ που γνώριζε ότι δεν θα περνούσε από το ΣτΕ", σχολίασε το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.

- Το ασφαλιστικό.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στα δημοσιονομικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% επί του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομικών στη συνεδρίαση η ελληνική πλευρά παρουσίασε ένα εμπλουτισμένο κείμενο 27 σελίδων που βασίζεται στις προτάσεις που παρουσιάστηκαν πρόσφατα και δεν θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα.

"Υπάρχει σύγκλιση ευρύτερα στις διαπραγματεύσεις", τόνιζε το κορυφαίο στέλεχος, επισημαίνοντας την ύπαρξη σημαντικών διαφωνιών.

Σε ερώτημα για το εάν πληρωθούν η δόση προς το ΔΝΤ και παράλληλα μισθοί-συντάξεις τον Απρίλιο, η απάντηση ήταν "Νο comment".

Θα αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει μέσα στο 2015 γιατί "είναι ένας κακός φόρος", τόνιζαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το θέμα.

Θα καταργηθεί κάποια στιγμή μέσα στο 2015 και θα αντικατασταθεί από έναν φόρο μικρότερης εισπρακτικής απόδοσης.

Ωστόσο, προκειμένου να μην υπάρξει μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό, έλεγαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρξουν ισοδύναμα ώστε μαζί με τον νέο φόρο το τελικό αποτέλεσμα να οδηγεί σε έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ όσα απέδωσε και ο ΕΝΦΙΑ το 2014.

Πηγές της ευρωζώνης

"Είχαμε τηλεδιάσκεψη επί της εν εξελίξει διαδικασίας και φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει, και σε τεχνικό επίπεδο, σε Αθήνα και Βρυξέλλες", δήλωσε πηγή της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η δουλειά αυτή είναι απαραίτητη "προκειμένου να φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη συμφωνημένη και συνολική λίστα μέτρων που θα αποτελέσει τη βάση για μια αξιόπιστη προοπτική που να ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης".

Τα επόμενα ραντεβού

Το επόμενο ραντεβού είναι η νέα συνεδρίαση του EWG την προσεχή Τετάρτη, ενώ το Eurogroup αναμένεται να συνεδριάσει στις 24 Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας, παρεκτός και συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση.

Αυτό όμως, όπως διευκρινίζεται, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν τροποποιήσεις στο χρονοδιάγραμμα αυτό ανάλογα με τις εξελίξεις στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων.

Κομισιόν

Πηγές της Επιτροπής αναφέρουν ότι οι διαβουλεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων συνεχίζονται, τόσο στο Brussels Group, μέσω e-mail, όσο και στην Αθήνα για τη συλλογή στοιχείων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει αργή αλλά σταθερή πρόοδος στις διαβουλεύσεις, ωστόσο δεν θεωρούν πιθανό να συγκληθεί Eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα του Ορθόδοξου Πάσχα.

Βερολίνο

Μια ενδιάμεση εκτίμηση για την κατάσταση της Ελλάδας και όχι συμφωνία αναμένει το Βερολίνο από τη συνεδρίαση του Euro Working Group, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ.

"Στην καλύτερη περίπτωση, αναμένουμε μια προκαταρκτική ενδιάμεση αξιολόγηση, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα την επόμενη εβδομάδα", δήλωσε και έκανε λόγο για "μετριοπαθείς προσδοκίες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου