Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Αποτοξίνωση μετά τις μέρες του Πάσχα



Πάντα μετά από κάθε γιορταστική κραιπάλη πρέπει να αφιερώνουμε μερικές ημέρες στην αποτοξίνωσή μας, προσπαθώντας να «καθαρίσουμε» τον οργανισμό μας από τις τοξίνες του κρέατος και των τροφών ζωικής προέλευσης. Προτού, όμως, ξεκινήσουμε, ας δούμε λίγο πιο βαθιά το θέμα «αποτοξίνωση», έτσι ώστε να ξέρουμε πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε τις επόμενες ημέρες.

Περί τίνος πρόκειται;
Μια αποτοξινωτική διατροφή, όπως είπαμε, έχει στόχο να μειώσει τις τοξίνες του οργανισμού μας, μέσω ενός ελεγχόμενου διατροφικού πλάνου. Τέτοιου είδους διατροφές μπορείτε να βρείτε πολλές στο διαδίκτυο, οι οποίες να αναφέρονται σε οφέλη όπως απώλεια βάρους, περισσότερη ενέργεια, δυνατό ανοσοποιητικό και καλύτερη υγεία εν γένει. Κάποιες είναι πιο αυστηρές από άλλες, τόσο που ορισμένες φορές αγγίζουν τα όρια του ακραίου, προκαλώντας σκληρή κριτική από διαιτολόγους, επιστήμονες και γιατρούς. Έχετε υπόψη σας ότι αυτές οι μέθοδοι σπάνια κρατάνε όσο πρέπει και φτάνουν να δημιουργούν έντονη απογοήτευση σε όσους τις ακολουθούν, επηρεάζοντάς τους μετά άσχημα στη διατροφή τους, αλλά και στην ψυχική τους διάθεση.

Μέθοδοι αποτοξίνωσης
Αποτοξίνωση σημαίνει επιστροφή σε πιο φυσικές τροφές και απόρριψη των επεξεργασμένων εκδοχών τους, όπως και των αντίστοιχων ποτών (αναψυκτικά, αλκοόλ, καφές κ.λπ). Η καφεΐνη και το αλκοόλ βγαίνουν εκτός διατροφικού πλάνου, ενώ οι διάφορες μέθοδοι συνήθως περιλαμβάνουν:
Ωμοφαγία, δηλαδή κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών ή μαγειρεμένων σε θερμοκρασία κάτω των 40 βαθμών, έτσι ώστε να διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά τους.
Βότανα
Πολλούς χυμούς και νερό
Συγκεκριμένους συνδυασμούς τροφίμων
Περιορισμό θερμίδων
Αποκλεισμό επεξεργασμένων τροφών, γαλακτοκομικών και κρέατος.
Αν, όμως, η διατροφή σας γενικότερα δεν είναι ισορροπημένη και ειδικά μετά από το… γλέντι των τελευταίων ημερών, είναι καλό να πάτε απότομα από το ένα άκρο στο άλλο; Σίγουρα αυτό που προτείνουν οι ειδικοί, πάντως, δεν είναι αποχή από το φαγητό για κάποιες μέρες, γιατί τότε στερείτε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά από τον εαυτό σας. Όπως σε όλα τα πράγματα, απλώς χρειάζεται ένα μέτρο .

Πριν κάνετε οποιαδήποτε μορφή αποτοξίνωσης, ρωτήστε τον εαυτό σας:
Πού θα με ωφελήσει;
Τι θέλω να αποτοξινώσω, το σώμα ή το μυαλό μου;
Χρειάζεται να είμαι τόσο ακραίος/α;
Μήπως στην πραγματικότητα θέλω απλώς να χάσω 1-2 κιλά κι όχι να αποτοξινωθώ;
Θα μπορέσω να το διατηρήσω και μετά;
Μήπως μπορώ να βρω την ισορροπία στη διατροφή μου αλλιώς, χωρίς να πιεστώ τόσο πολύ;
Αν θέλετε πραγματικά να δοκιμάσετε τον εαυτό σας και είστε αποφασισμένοι, τότε κάντε την αποτοξίνωσή σας, χωρίς υπερβολές. Απαλλαχτείτε από κρεατικά και γαλακτοκομικά και φτιάξτε γεύματα με φρούτα και λαχανικά που θα σας τονώσουν, θα σας χαρίσουν βιταμίνες, θα σας ενυδατώσουν και θα φέρουν πάλι τον οργανισμό σας σε μια πιο φυσιολογική κατάσταση, όπου το κοκορέτσι, η χοληστερίνη και το λίπος δεν θα εντοπίζονται σε κάθε γεύμα. Αποφύγετε τις ακραίες μεθόδους που σας θέλουν να καταναλώνετε μόνο χυμούς και νερό και προσπαθήστε να διατηρήσετε τη διατροφή σας όσο πιο φυσιολογική γίνεται, έτσι ώστε να κρατήσει περισσότερο και –γιατί όχι- να γίνει τρόπος ζωής, όπου το κρέας θα πάρει δεύτερο ρόλο στο τραπέζι σας.
Αν έχετε ενδοιασμούς, καλύτερα να μην πιέσετε τον εαυτό σας, καθώς έτσι μπορεί να προκαλέσετε αντίθετα αποτελέσματα και από την πίεση και την πείνα να καταλήξετε να τρώτε περισσότερο και χειρότερα από το Πάσχα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, απλώς μειώστε το κρέας στη διατροφή σας σε 1 φορά την εβδομάδα και κάντε μικρές αλλαγές, μειώνοντας τα γλυκά, το τυρί, το άσπρο ψωμί κ.ο.κ.

Αποτοξινωτικές συμβουλές που θα βοηθήσουν αποφασιστικούς και μη
Πιείτε 2-3 μη αλκοολούχα και μη καφεϊνούχα ποτά την εβδομάδα
Πίνετε 2 λίτρα νερό την ημέρα
Τρώτε ένα φρούτο ανάμεσα στα γεύματα
Φάτε φρουτοσαλάτα για πρωινό
Κάντε μια βόλτα στο άλσος ή σε μια κοντινή πλατεία για να εισπνεύσετε καθαρό αέρα
Κοιμηθείτε σωστά, για να αποφύγετε την κούραση και τη μειωμένη αντοχή που προκαλεί η αϋπνία
Ασκηθείτε με όποιο τρόπο σας εκφράζει (περπάτημα, χορός, άθλημα, τζόκινγκ)
Ανοίξτε το μυαλό και το σώμα σας σε νέα πράγματα
Όταν κάνουμε αποτοξίνωση, όλα χρειάζονται ανανέωση κι αν αποφασίσετε να το κάνετε, μην περιοριστείτε μόνο στη διατροφή. Αποτοξινωθείτε απ’ άκρη σ’ άκρη και ίσως θελήσετε να απαλλαχτείτε όχι μόνο από τις μαγειρίτσες και τα αρνιά, αλλά από ένα κακό διατροφικό μοντέλο που ακολουθούσατε ασυναίσθητα μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου