Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Ενημέρωση και συμβουλές προς τους πολίτες από την Π.Υ. Γιαννιτσών



Ενημέρωση και συμβουλές προς τους πολίτες σχετικά με το κάπνισμα εντός Ι.Χ. αυτοκινήτων και ρίψη των αποτσίγαρων.

Είναι θλιβερό το γεγονός πως η κακιά συνήθεια του καπνίσματος πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, υφίσταται κι εντός του χώρου των αυτοκινήτων, ακόμη κι αν μεταβαίνουν σε αυτό μικρά παιδιά ή ηλικιωμένοι.  Πέραν αυτού, συμβαίνει σχεδόν σε όλους τους καπνιστές να έχουν το παράθυρο του αυτοκινήτου τους ανοιχτό (χειμώνα – καλοκαίρι) ώστε να φεύγει μεν ο καπνός, να τινάζουν τη στάχτη τους και μοιραία να πετούν το αποτσίγαρο τους.

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Γιαννιτσών μετά από επισταμένη έρευνα διαπιστώνουμε ότι τα περισσότερα από τα συμβάντα πυρκαγιάς που αντιμετωπίζουμε σε πρανή οδών μεγάλης κυκλοφορίας αλλά κυρίως σε επαρχιακούς – αγροτικούς δρόμους του τομέα ευθύνης μας, οφείλονται σε ρίψη αναμμένων τσιγάρων από άγνωστα διερχόμενα Ι.Χ. αυτοκίνητα.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κοινός κίνδυνος να μεταφερθεί η πυρκαγιά σε ξένα πράγματα και να κινδυνεύσουν περιουσίες ή να προκληθούν ζημιές στο φυσικό περιβάλλον (Δάση, Καλλιέργειες κλπ) είναι αρκετά υψηλός. Είναι παροιμιώδης η αδιαφορία και η αμέλεια που δείχνουν γι αυτό το θέμα οι Έλληνες καπνιστές.

Ήδη στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στη Νότια Αφρική, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Ταϊβάν και στην Κύπρο απαγορεύεται το κάπνισμα εντός των Ι.Χ. Αυτοκινήτων όταν μέσα σε αυτό επιβαίνουν παιδιά κάτω των 16 ετών.  Στην Ιταλία «κόβονται» τσουχτερά πρόστιμα για τους οδηγούς οι οποίοι καπνίζουν παρουσία παιδιών.  Η πρόθεση μας δεν είναι η επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες, αλλά να ενημερώσουμε και να προβληματίσουμε τους συμπολίτες μας.

Επειδή είναι θέμα Αρχών, Παιδείας και Πολιτισμού :

-         Δεν πετάμε ποτέ τα αποτσίγαρα από το παράθυρο (αναμμένα ή σβηστά)

-         Δεν πετάμε ποτέ τις στάχτες του τσιγάρου από το παράθυρο (πυρωμένες καύτρες)

-         Δεν καπνίζουμε εντός του Ι.Χ. αυτοκινήτου ειδικά όταν υπάρχουν μικρά παιδιά

-         Σε κάθε περίπτωση συμβάντος καλούμε στο 199

-         Αγαπάμε και προστατεύουμε το περιβάλλον

Επειδή για εμάς τους Πυροσβέστες η πιθανότητα να συμβεί κάτι δυσάρεστο είναι καθημερινότητα :  Κάλλιον το Προλαμβάνειν ή το Θεραπεύειν  (Ιπποκράτης).

Επιμέλεια – Έρευνα : Μελλίδης Ελευθέριος Πυραγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου