Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Δύο ημερομηνίες-φωτιά για την Ελλάδα.



Με δύσκολη αναρρίχηση σε κακοτράχαλα βράχια θα μοιάζει τις επόμενες ημέρες η προσπάθεια της κυβέρνησης να πετύχει μία συμφωνία με τους εταίρους, την ώρα που τα χρονοδιαγράμματα έχουν καταστεί ασφυκτικά και ο χρόνος αν μη τι άλλο τελειώνει.
Μπροστά μας βρίσκονται δύο ημερομηνίες-κλειδιά. Η βασικότερη είναι η 24η Απριλίου, οπότε συνέρχεται το άτυπο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.
Το ζητούμενο είναι να έχει καλυφθεί το χάσμα που παραμένει ανάμεσα σε Ελλάδα και
πιστωτές και να κατατεθεί στο Eurogroup έστω ένα πρόπλασμα συμφωνίας.

Η έτερη σημαντική ημερομηνία, που προηγείται, είναι η 20η Απριλίου, ημέρα κατά την οποία τα τεχνικά κλιμάκια αναμένουν (πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει άτυπο τελεσίγραφο) να υπάρχει μία καταρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την τελική συμφωνία στο Eurogroup.

Προσώρας, πάντως, τα μηνύματα που εκπέμπονται από το εξωτερικό είναι δυσοίωνα, ενώ τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο δεν προδιαθέτουν για θετικές και αισιόδοξες σκέψεις.

Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης παραμένουν, η πρόοδος που επιτυγχάνεται είναι ελάχιστη και -όπως υπογράμμισε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις- ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Οι εκπρόσωποι των εταίρων φέρονται να επιμένουν στο αίτημα τους για περικοπές σε συντάξεις- ένα αίτημα που προσκρούει στις "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης, προκαλώντας μία αναπόφευκτη ακινησία.

Προβληματικές είναι οι συζητήσεις και σε μία σειρά άλλων θεμάτων, όπως είναι το αίτημα για αύξηση του ΦΠΑ, οι ομαδικές απολύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις και η συμφωνία αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό.

Οι σχέσεις των δύο πλευρών, είτε στο Brussels Group είτε στο Euroworking Group, δεν φαίνονται ανθηρές, όπως προκύπτει από δημοσίευμα της γερμανικής FAS, η οποία επικαλούμενη ευρωπαίο αξιωματούχο αναφέρει ότι υπάρχει απογοήτευση από τη στάση της ελληνικής πλευράς.

Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε με απαξιωτικό τρόπο στον έλληνα εκπρόσωπο, σημειώνοντας ότι η συμπεριφορά του παρέπεμπε σε "ταξιτζή".

Η κυβέρνηση, δια του ΥΠΟΙΚ, έσπευσε να διαψεύσει τις "αποκαλύψεις", οι οποίες ωστόσο είναι συνεχείς.

Το Reuters δημοσίευσε ρεπορτάζ στο οποίο υπογραμμίζεται ότι εταίροι είναι οργισμένοι με την ελληνική κυβέρνηση και την παρελκυστική της στάση, γεγονός που απομειώνει τις ελπίδες της Ελλάδας για μια αξιοπρεπή λύση για το χρέος.

Από το χορό των δημοσιευμάτων δεν θα μπορούσε να λείπει η γερμανική Bild, η οποία αναφέρεται σε ενδεχόμενο εκλογών, αναλόγως του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.

Η κυβέρνηση διαψεύδει συνεχώς τα δημοσιεύματα, επισημαίνοντας ότι "συνεχίζουμε απρόσκοπτα την αναζήτηση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης, τηρώντας τη λαϊκή εντολή, και αφήνουμε τους άλλους να απεργάζονται ό,τι σενάρια τους κάνουν να νιώθουν καλύτερα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου