Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Διορία έξι ημερών για νέα μέτρα



Αυστηρή διορία έξι εργάσιμων ημερών έδωσαν στην Αθήνα οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου να παρουσιάσει τις αναθεωρημένες προτάσεις της για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει.
Η Αθήνα έχει περιθώριο έξι εργάσιμων ημερών να καταθέσει αναβαθμισμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή μια συμφωνία στο Eurogroup της 24ης
ΑπριλίουΕκπρόσωποι των δύο πλευρών συναντήθηκαν χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες  για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους επί του πακέτου μεταρρυθμίσεων που έχουν ζητήσει οι πιστωτές από την Ελλάδα, προτού ξεκλειδώσουν μέρος των χρημάτων από την τελευταία δόση του προγράμματος διάσωσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δόθηκε το περιθώριο έξι ημερών, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή μια συμφωνία κατά τη διάρκεια του Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Να σημειωθεί πως το εν λόγω δημοσίευμα ωστόσο διαψεύδει εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Αθήνα έχει ήδη υποβάλει μια λίστα μεταρρυθμίσεων που αναπτύσσεται σε 26 σελίδες, αλλά το ΔΝΤ και η Ε.Ε. θεωρούν πως οι ελληνικές εκτιμήσεις είναι πολύ αισιόδοξες ως προς τα προβλεπόμενα έσοδα, ενώ παραλείπονται σημαντικά θέματα, όπως είναι το συνταξιοδοτικό και το άνοιγμα της αγοράς εργασίας, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει αρκετά «ευαίσθητα».

Η «χαρτογράφηση» του χρέους






Αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι οι συζητήσεις θα φθάσουν σε ένα κρίσιμο σημείο κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στη Ρίγα της Λετονίας, στις 24 Απριλίου.

Έκκληση για νέα χρηματοδότηση

«Από την ελληνική πλευρά υπήρξε έντονη δήλωση ότι οι συνθήκες ρευστότητας στη χώρα είναι άσχημες και έγινε έκκληση για απελευθέρωση κάποιου είδους οικονομικής ενίσχυσης πριν από το Eurogroup της 24ης Απριλίου» είπε αξιωματούχος της Ευρωζώνης αναφερόμενος στη συνάντηση τεχνοκρατών των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες.

«Αλλά ουδείς γνωρίζει πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό, δεν υπάρχει διάθεση για την παροχή βοήθειας πριν σημειωθεί πρόοδος στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» πρόσθεσε.

Έλληνες αξιωματούχοι ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα στους εκπροσώπους των δανειστών ότι θα ήταν δύσκολο η Ελλάδα να αποπληρώσει δάνειο του ΔΝΤ.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, άλλη πηγή της Ε.Ε. δήλωσε: «Το κλίμα ήταν καλύτερο από την τελευταία φορά, αλλά επί της ουσίας δεν υπήρξε κάτι διαφορετικό».

Κομισιόν: «Σημειώνουμε πρόοδο βήμα-βήμα»

Βήματα προόδου στις εν εξελίξει συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (ΕWG), σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ερωτηθείς αν υπάρχει προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς στη λίστα των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι, με βάση τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, στόχος είναι να υπάρξει μια ολοκληρωμένη λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς έως το τέλος Απριλίου.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι το επόμενο βήμα είναι το Eurogroup της Λετονίας στις 24 Απριλίου, σημειώνοντας πως θα ήταν «ευπρόσδεκτη» η επίτευξη συμφωνίας πριν από την ημερομηνία αυτή.

«Συνεχίζουμε να δουλεύουμε και σημειώνουμε πρόοδο βήμα-βήμα» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι στο χθεσινό EWG δεν δόθηκε κανενός είδους τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου