Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Ντάισελμπλουμ." Η Ελλάδα έπαιξε και...έχασε!"



"Η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε και έχασε το στοίχημα πως αν διαπραγματευθεί με εμάς, η ΕΚΤ θα ανοίξει τα γκισέ των ταμείων, θα χαλαρώσει τους κανόνες", δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Όμως "δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ μέχρι να υπάρξει μια σταθερή συμφωνία με το Eurogroup", πρόσθεσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο RTL Nieuws.


"Χωρίς περαιτέρω δάνεια, η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει, αυτή είναι η πραγματικότητα", είπε.

"Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν ελάχιστα χρήματα και ότι, χωρίς βοήθεια, η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, δεν θα βγει από την κρίση", πρόσθεσε.

Και συμπλήρωσε ότι ο χρόνος για να υπάρξει μια συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές τελειώνει.
Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι η αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν θα άρει από μόνη της το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.
"Ο ορισμός ενός νέου συντονιστή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, μολονότι δεν λύνει από μόνος του τα προβλήματα μεταξύ της Ελλάδας και του Eurogroup είναι μια καλή είδηση. Δεν πρόκειται μόνο για τα Οικονομικά αλλά και για την Ενέργεια, τη Δικαιοσύνη, τις Εξωτερικές Υποθέσεις... Είναι τόσο μεγάλο (το πεδίο) που χρειαζόμαστε έναν απευθείας σύνδεσμο, υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα", τόνισε.

Τους τελευταίους δύο μήνες, υποστήριξε, έχει επιτευχθεί ελάχιστη πρόοδος και μάλιστα "κάποιες φορές έγιναν και βήματα προς τα πίσω".

Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα που, όπως είπε, δεν είναι προς το συμφέρον της: "Θα κόστιζε χρήματα, θα δημιουργούσε σοβαρή πολιτική αβεβαιότητα και δεν νομίζω ότι έχουμε το χρόνο. Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες έχουν τον χρόνο για κάτι τέτοιο", συνέχισε.

* Η δήλωση Ντάισελμπλουμ έρχεται λίγες ώρες μετά τις αναφορές Τσίπρα, στη συνέντευξη του στο Star, για τη στάση της ΕΚΤ και του ίδιου του επικεφαλής του Eurogroup σε σχέση με την αθέτηση των προφορικών δεσμεύσεων, πριν από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ότι θα αποκατασταθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τις τράπεζες, τις οποίες προηγουμένως είχε περιορίσει η ΕΚΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου