Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Ψυχρολουσία στο Eurogroup.Βαριές εκφράσεις και αρνητικό κλίμα.



Πολεμικό κλίμα επικράτησε σε ακόμα μία συνεδρίαση του Eurogroup, κατάσταση, μάλιστα, που είναι τελείως αντίθετη με ό,τι συνέβη προχθες στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και στις συναντήσεις που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.Αυτό άλλωστε δεν το έκρυψε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης .Μάλιστα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι εναπόκειται
στην ελληνική πλευρα να λάβει τις αποφάσεις που απαιτούνται για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών.
Όπως και να έχει, όμως, ο επικεφαλής του Eurogroup μετέθεσε οποιαδήποτε απόφαση για το επόμενο Eurogroup στις 11 Μαΐου, στις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι αν και έχει σημειωθεί πρόοδος από την ελληνική πλευρά, κυρίως τις τελευταίες ημέρες, αυτές είναι ανεπαρκείς. «Είμαστε ακόμα μακριά» τόνισε ο Γάλλος επίτροπος, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρεγκλινγκ αναφέρθηκε στους ευνοϊκούς όρους με τους οποίους δανείζει ο Μηχανισμός την Ελλάδα η οποία οπως είπε με τον τροπο αυτό εξοικονομεί ποσά της τάξεως των 8 δισ. ευρώ.
Η ανησυχία των υπουργών του Eurogroup
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν σήμερα στη Ρίγα τις ανησυχίες τους για την καθυστέρηση που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις, περιγράφοντας τα αισθήματα μεταξύ των ομολόγων του.
«Ανησυχίες στο Eurogroup για την περιορισμένη πρόοδο στις συνομιλίες με την Ελλάδα. Επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις», έγραψε ο λετονός επίτροπος στο λογαριασμό του στο Twitter, στο τέλος μιας συνεδρίασης της ευρωζώνης με θέμα την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. «Οι πρόοδοι στις τεχνικές διαπραγματεύσεις δεν είναι επαρκείς για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία στη διάρκεια αυτού του Eurogroup», είχε προειδοποιήσει ο Ντομπρόβσκις κατά την άφιξη του στη συνεδρίαση.
Βαρουφάκης: Είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό – Δεν συμφωνούμε στη μείωση επικουρικών συντάξεων και πλειστηριασμούς
Έτοιμος για να προβεί σε συμβιβασμούς δήλωσε από τη Ρίγα ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Θέλουμε συμφωνία, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε συμβιβασμούς για να προσθέσει «Θέλουμε μια συμφωνία συνεκτική. Μια συμφωνία που θα μπορώ να τη φέρω στη Βουλή και να την υπερασπιστώ λέγοντας ότι αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας».
Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του άτυπου Eurogroup διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς και ότι οι διαφορές θα γεφυρωθούν.
Όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης, σήμερα συζητήθηκε η πορεία των διαραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. «Εκφράστηκε από όλους η βούληση να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά και ανησυχία για την καθυστέρηση ενόψει των χρονικών περιορισμών που αντιμετωπίζουμε».
Ανέφερε, επίσης, ότι διαπιστώθηκε σαφέστατη πρόοδος και σύγκλιση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, επισημάνθηκε η ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών και συζητήθηκαν οι έως τώρα διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Eurogroup, στην απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων, «κάτι το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί εν μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης». Είπε, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, ενώ διατύπωσε διαφορές όσον αφορά την απαίτηση πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.
Ο Γ. Βαρουφάκης συνέχισε λέγοντας ότι πέρα αυτών των διαφορών, η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όπως είπε, «κρίνουμε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία και ότι αυτές οι διαφορές θα γεφυρωθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου