Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Reuters: Η Ελλάδα έχει λίγες ημέρες για συμφωνία



Μόλις μερικά 24ωρα απομένουν στην Ελλάδα προκειμένου να πετύχει μία συμφωνία με τους πιστωτές της καθώς πρέπει να αρχίσει η διαπραγμάτευση ενός τρίτου προγράμματος που θα τη διασώσει από τη χρεοκοπία, σημειώνει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους της ευρωζώνης.Το δημοσίευμα συνεχίζει, σημειώνοντας ότι η Αθήνα, αποκομμένη από τις αγορές, ξεμένει από χρήματα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και να εξυπηρετήσει χρέη που ωριμάζουν.


Αυτό, προσθέτει το Reuters, επαυξάνει το ρίσκο της χρεοκοπίας και της πιθανής εξόδου από την ευρωζώνη.

Ωστόσο, σημειώνει το δημοσίευμα, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σε μία συμφωνία με τους πιστωτές της σχετικά με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, καθώς η αριστερή κυβέρνηση της χώρας κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο με την υπόσχεση του τερματισμού της λιτότητας.

"Να πληρώσουν το πολιτικό κόστος"

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει ότι, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία, η κυβέρνηση πρέπει να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις σε θέματα που αφορούν στο συνταξιοδοτικό σύστημα ή τα εργασιακά.

"Δεν βλέπω πιθανότητα κατάληξης στις διαπραγματεύσεις αν οι Ελληνες δεν κάνουν μια πολύ σημαντική κίνηση σε έναν ή δύο ή τρεις τομείς. Θα μπορούσε να είναι οι συντάξεις, θα μπορούσε να είναι η αγορά εργασίας", είπε και πρόσθεσε: "Θα πρέπει να πληρώσουν το πολιτικό κόστος. Το Eurogroup θέλει να δει ότι το πολιτικό κόστος πληρώνεται".

"Η ρευστότητα της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμη χωρίς ένα τρίτο πρόγραμμα και χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση. Δεν μιλάμε πια για εβδομάδες, μιλάμε για ημέρες",  τόνισε.

Ωστόσο, "ούτε η κυβέρνηση ούτε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να αρχίσουν τώρα να συζητούν για ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης", πρόσθεσε.

Η λίστα μεταρρυθμίσεων


Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα είναι γνωστό εάν υπάρχει πιθανότητα επιτυχούς κατάληξης, όταν δοθεί η λίστα μεταρρυθμίσεων.

Εάν υπάρξει συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις την επόμενη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να εγκρίνουν τη συμφωνία στο Eurogroup της 11ης Μαΐου ή σε έκτακτη σύνοδό λίγες ημέρες αργότερα.

Όταν το Eurogroup διαπιστώσει ότι υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας και εκταμίευσης δόσης του υφιστάμενου προγράμματος, η ΕΚΤ θα έχει τη δυνατότητα να άρει τα όρια για το ποσό των εντόκων γραμματίων τα οποία οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αγοράσουν.

Ο αξιωματούχος πάντως προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα θα είναι ακόμη πιο δύσκολες από ό,τι για το τρέχον μεταρρυθμιστικό σχέδιο.

"Ό,τι έχουμε συζητήσει μέχρι στιγμής είναι πολύ εύκολο σε σχέση με την επόμενη συζήτηση", τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου