Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Κομπίνα 1 Δις Ευρώ με προσωπικά δεδομένα πολιτών.Στο κόλπο και λογιστές.



Χρυσές δουλειές συνεχίζουν να κάνουν τα κυκλώματα που πουλούν -και μάλιστα ακριβά- προσωπικά δεδομένα πολιτών σε επιχειρήσεις, με σκοπό την προώθηση προϊόντων.Εκατοντάδες χιλιάδες προσωπικά δεδομένα αλλάζουν χέρια καθημερινάΕκατοντάδες χιλιάδες προσωπικά δεδομένα, όπως ιδιότητες, ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις email, αλλάζουν χέρια καθημερινά, προσφέροντας στους dealers δυσθεώρητα οικονομικά ποσά.


Ενδεικτική είναι η δήλωση ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. στο zougla.gr ότι οι δραστηριότητες των εν λόγω κυκλωμάτων αποφέρουν κέρδη τα οποία ξεπερνούν συνολικά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ!

Κατείχαν 400.000 προσωπικά δεδομένα

Ακόμη ένα κρούσμα αγοραπωλησίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ήρθε στο φως πρόσφατα, μετά τη σύλληψη δύο διαφημιστών, οι οποίοι, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, κατείχαν και εμπορεύονταν περισσότερα από 150.000 στοιχεία ιδιωτών.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία που έγινε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με την οποία άγνωστοι, με σκοπό να κάνουν γνωστή την ύπαρξη και δραστηριότητά τους, αποστέλλουν μαζικά σε χρήστες του διαδικτύου email, με το οποίο προσκαλούν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να προμηθευτούν επί πληρωμή ηλεκτρονικό αρχείο που κατέχουν και περιλαμβάνει λίστα με 150.000 θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Από τη διαδικτυακή έρευνα που διενήργησαν αξιωματικοί της Δίωξης, σε συνεργασία με τις αρμόδιες εταιρείες υπηρεσιών διαδικτύου, τηλεπικοινωνιών και τραπεζικούς οργανισμούς, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των δραστών καθώς και τα ηλεκτρονικά ίχνη μέσω των οποίων διακινούσαν τα αρχεία προσωπικών δεδομένων.

Παράλληλα, προέκυψαν τα τηλέφωνα επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν για την αθέμιτη και παράνομη δραστηριότητά τους καθώς και τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους καταβαλλόταν το «αντίτιμο» για την πώληση του ηλεκτρονικού αρχείου.

Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία αστυνομικοί με τη συνδρομή κλιμακίου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα πραγματοποίησαν,  παρουσία δικαστικού λειτουργού, παράλληλες έρευνες σε οικίες και χώρους εργασίας των εμπλεκομένων στην Αττική.

Από την έρευνα που διεξήχθη σε ηλεκτρονικά αποθηκευτικά μέσα που εντοπίστηκαν σε σπίτι των δραστών στην Αθήνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε ψηφιακή μορφή αρχεία - λίστες με 406.000 εγγραφές δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως ονοματεπώνυμα, αριθμοί κινητών τηλεφώνων, ταχυδρομικές διευθύνσεις και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails). Παράλληλα κατασχέθηκε ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Φόβοι για κλοπή στοιχείων από τα Υπ. Οικονομικών και Εσωτερικών

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., μιλώντας στο zougla.gr, εκφράζουν τον φόβο ότι τα στοιχεία που ανταλλάσσονται -με το αζημίωτο- μεταξύ επιτηδείων και επιχειρήσεων είναι πολύ πιθανό να προέρχονται από βάσεις δεδομένων των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών.

«Τα κέρδη από τέτοιου είδους δραστηριότητες είναι πολύ μεγάλα. Τα κυκλώματα έχουν στην κατοχή τους λίστες με ονοματεπώνυμα, ιδιότητες και διευθύνσεις email, με αποτέλεσμα κάποιες επιχειρήσεις να δίνουν μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να τις αποκτήσουν, αφού έτσι μπορούν να κάνουν στοχευμένη προώθηση των προϊόντων τους. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται απλώς για ένα παρακλάδι της εκατομμυρίων ευρώ επιχείρησης παράνομης ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων που έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου