Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

2,5 ώρες τα ΄λεγαν Τσίπρας-Μέρκελ-Ολάντ αλλά αποτέλεσμα...μηδέν.



Περισσότερο από 2,5 ώρες διήρκεσε το τετ-α-τετ του Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη 01.30 (ώρα Ελλάδος) και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα.
Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος και επικεντρώθηκαν στα ανοιχτά θέματα.



Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναφέρθηκε στην προοπτική εξόδου από την κρίση με μια συμφωνία μακροπρόθεσμου ορίζοντα.

Μέρκελ και Ολάντ -σημειώνουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης- είχαν θετική στάση, εκφράζοντας τη βούλησή να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση αφορούσε τόσο στους όρους της συμφωνίας, όσο και στην επόμενη μέρα.

Το κλίμα ήταν θετικό σχετικά με ένα ισχυρό επενδυτικό σχέδιο για την προώθηση της ανάπτυξης, ενώ -όπως επισήμαιναν οι ίδιες πηγές- το "αγκάθι" που παραμένει είναι ότι για να κλείσει οριστικά η συμφωνία πρέπει να δοθεί το "πράσινο φως" και από τους τρεις Θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Από το παραπάνω προκύπτει ότι ο κ. Τσίπρας δέχθηκε τις διαβεβαιώσεις των συνομιλητών του, ότι επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ότι θα μεριμνήσουν γι' αυτό, ωστόσο ξεκαθάρισαν ότι για να κλείσει η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς (την άλλοτε τρόικα).

Η Αθήνα επιδιώκει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, εξ ου και χαρακτηρίζει "αγκάθι" την επιμονή Μέρκελ- Ολάντ στην ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Ως εκ τούτου, η ελληνική πλευρά διαμήνυσε ότι η συζήτηση στις Βρυξέλλες συνεχίζεται.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία όσο και πριν από τη συνάντηση, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να έγιναν και μερικά βήματα επιπλέον.

Βερολίνο: Ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος

Για φιλικές συνομιλίες, που επικεντρώθηκαν στην "επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος", έκανε λόγο ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ. Επισήμανε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, καθώς και να παραμείνουν σε στενή συνεργασία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μέρκελ και Ολάντ έφτασαν διαδοχικά, με μερικά λεπτά διαφορά, στο ξενοδοχείο όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση. Πρόκειται για το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν οι ηγέτες που προσήλθαν στη Ρίγα της Λετονίας προκειμένου να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής.



Κυβέρνηση: Συμφωνία έως το τέλος Μαΐου

Πριν από τη συνάντηση, κυβερνητικές πηγές έκαναν την εκτίμηση ότι βάσει της προόδου που έχει γίνει έως τώρα στις διαπραγματεύσεις, θεωρείται ώριμο ότι μπορεί υπάρξει συμφωνία έως το τέλος του μήνα.

Διευκρίνιζαν ότι από τη συνάντηση η κυβέρνηση δεν περιμένει να υπάρξει συμφωνία, καθώς είναι άτυπη και δεν υποκαθιστά ούτε τη Σύνοδο ούτε το Eurogroup.

Η κυβέρνηση περιμένει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα ώστε έως το τέλος του μήνα να έχει επέλθει συμφωνία και να έχει γίνει έκτακτο Eurogroup που θα την επικυρώσει.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά επρόκειτο να κάνει ενημέρωση σχετικά με το τι έχει γίνει στο Brussels Group έως τώρα, ποια είναι η πρόοδος που έχει κάνει η κυβέρνηση και ποια είναι η κατάσταση στο επίπεδο των τεχνικών διαπραγματεύσεων. "Έχουμε την αίσθηση ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος και αυτό θα τους εκθέσουμε", ανέφεραν.

Γνωστοποίησαν επίσης ότι ο κ. Τσίπρας έθεσε το χρηματοδοτικό ζήτημα, υπό την έννοια και στην κατεύθυνση ότι πρέπει να λυθεί και το θέμα του τριμήνου που έχουμε μπροστά μας αλλά όχι μόνο αυτό, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει μια λύση που να καλύπτει ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωναν ότι για την κυβέρνηση το ζήτημα δεν είναι το πώς θα φτάσουμε έως τον Σεπτέμβριο αλλά μια συμφωνία που θα δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να πάρει και την ανάσα που της χρειάζεται και να διευθετήσει τα ζητήματα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι προφανώς γίνονται επεξεργασίες και από την πλευρά της κυβέρνησης για το πώς μπορεί να γίνει αυτή η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού με τρόπο που να είναι αποδεκτός και από τους θεσμούς και από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού ουσιαστικά παραπέμπει στο ζήτημα του χρέους.

Σημείωναν επίσης ότι η κυβέρνηση έχει δείξει τη βούληση, έχει κάνει τα βήματα, έχει καλύψει πολύ μεγάλο πλαίσιο και θέλει συμφωνία που θα επιλύει και το χρηματοδοτικό ζήτημα, της ρευστότητας, σε βάθος χρόνου.

Ολάντ

Ο πρόεδρος Ολάντ πριν από τη συνάντηση δήλωσε: "Δεν είναι εδώ το μέρος για να διαπραγματευτούμε για το ελληνικό ζήτημα. Είναι αλήθεια, όμως, ότι μας επιτρέπει να προετοιμάσουμε τις επόμενες συναντήσεις και συγκεκριμένα μία συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη αυτού του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου". Τόνισε ότι δεν είναι η Γαλλία και η Γερμανία αυτές που θα πάρουν τις αποφάσεις εκ μέρους όλης της Ευρώπης, καθώς μια τέτοια προσέγγιση είναι λάθος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου