Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Θέλετε να… τα έχετε 400 μέχρι τα βαθιά γεράματα; To μυστικό κρύβεται στo λάδι



Η διατροφή είναι το άλφα και το ωμέγα στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας, γεγονός που αποδεικνύεται συνεχώς μέσω επιστημονικών ερευνών σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Η μεσογειακή διατροφή που βασίζεται στο, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σχετίζεται με καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και του νου των ηλικιωμένων, σύμφωνα με μια νέα ισπανική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Εμίλιο Ρος του Νοσοκομείου της Βαρκελώνης, που έκαναν
τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», συνέκριναν μια μεσογειακού τύπου δίαιτα με μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών.
Η τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή έγινε σε 447 εθελοντές (που ανήκαν σε ομάδα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου λόγω υψηλής πίεσης ή χοληστερίνης) με μέση ηλικία 67 ετών. Από αυτούς, οι 155 κατανάλωναν -στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής- ένα λίτρο έξτρα παρθένου ελαιόλαδου την εβδομάδα, οι 147 -αντί για λάδι- έτρωγαν 30 γραμμάρια ξηρών καρπών τη μέρα και οι υπόλοιποι 145 ακολούθησαν μια τυπική διατροφή με χαμηλά λιπαρά.
Τόσο στην αρχή, όσο και στη διάρκεια, αλλά και στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά από νευροψυχολογικά τεστ στους εθελοντές για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις κάθε δίαιτας.
Έπειτα από τέσσερα χρόνια, διαπιστώθηκε ότι όσοι έβαζαν πολύ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο φαγητό τους, είχαν σημαντικά καλύτερη νοητική/γνωστική λειτουργία, ενώ οι ξηροί καρποί φάνηκαν να βελτιώνουν ειδικότερα την μνήμη. Αντίθετα, όσοι ακολουθούσαν πιστά τη διατροφή με χαμηλά λιπαρά, εμφάνιζαν αισθητή μείωση στις γνωστικές/νοητικές λειτουργίες τους, σε σχέση με πριν από μια τετραετία.
Από την άλλη, όμως, όσον αφορά την πραγματική διάγνωση για ήπια διαγνωστική διαταραχή, δηλαδή για άνοια και Αλτσχάιμερ, ούτε η Μεσογειακή διατροφή φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη μεσογειακή διατροφή με μειωμένο κίνδυνο για την καρδιά, για μερικούς καρκίνους και για Αλτσχάιμερ. Η νέα μελέτη φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι η Μεσογειακή διατροφή, που δίνει έμφαση στο λάδι ή στους ξηρούς καρπούς, βοηθά στη νοητική υγεία κατά την τρίτη ηλικία. Όμως, οι επιστήμονες είπαν ότι αν και τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, το ζήτημα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω με κάποια μεγαλύτερη μελέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου