Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

BBC: «Στο επόμενο Eurogroup θα μάθουμε πότε θα γίνει το grexit» λένε Βρετανοί υπουργοί!



Με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες να πηγαίνουν βήμα-βήμα, πότε προς τα μπρος και πότε προς τα πίσω, η βρετανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε μια υπόθεση εργασίας: να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ.
Όπως μεταφέρει ο δημοσιογράφος του BBC, Ρόμπερτ Πέστον, Βρετανοί υπουργοί και αξιωματούχοι του έχουν εκμυστηρευτεί πως η καλή θέληση των Γερμανών έχει πλέον εξαντληθεί, ενώ την ίδια στιγμή αναμένεται να υπάρξει μια περίεργη συμμαχία Ευρωπαίων
μαξιμαλιστών και μινιμαλιστών, σε στόχο την Ελλάδα.
Κατά τον Πέστον, οι μινιμαλιστές πιστεύουν πως η Ευρωζώνη έχει θέσει σε εφαρμογή όλα τα κατάλληλα μέτρα για να συγκρατήσει τους κινδύνους από μια ελληνική έξοδο από το ευρώ, ενώ το ίδιο παρεμβατική θα είναι και η ΕΚΤ για να περιορίσει την μετάδοση της κρίσης.
Από την άλλη, οι μαξιμαλιστές ελπίζουν πως τελικά θα υπάρξει μια πολιτική λύση που θα αποτρέψει τους κινδύνους για το κοινό νόμισμα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Υπό αυτό το πρίσμα, οι πολιτικοί ηγέτες θα ταχθούν υπέρ της εξόδου της Ελλάδας. Αμφότερες οι πλευρές δεν θέλουν να δώσουν στα άλλα λαϊκιστικά κόμματα της Ευρώπης (Podemos, Εθνικό Μέτωπο) την άνεση να σκεφθούν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέλουν να φανεί πως η Ελλάδα κατατρόπωσε το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.
Πότε θα το γνωρίζουμε
Αν και επί του παρόντος είναι μια υπόθεση εργασίας το Grexit, το πότε θα συμβεί θα το γνωρίζουμε στο επόμενο Eurogroup, λένε οι Βρετανοί αξιωματούχοι στον Πέστον.
Ήδη, το επόμενο Eurogroup θεωρείται από τους καλά γνωρίζοντες ως ένας σημαντικός σταθμός του ελληνικού δράματος «προφανώς λόγω του γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι επικίνδυνα περιορισμένη από άποψη μετρητών για να πληρώσει το ΔΝΤ και την ΕΚΤ», αναφέρουν χαρακτηριστικά άνθρωποι που γνωρίζουν, ενώ δεν θα αργήσει και η ΕΚΤ να περιορίσει περαιτέρω την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να δανείζεται από τις ελληνικές τράπεζες.
Υπάρχει μια μυρωδιά déjà vu γύρω από τις σκέψεις των Βρετανών για ένα ενδεχόμενο Grexit, καθώς κάτι τέτοιο ανέμεναν και το 2010, αλλά τελικά δεν συνέβη. Αυτή τη φορά, λέει ο Πέστον, τα πράγματα είναι ίδια, αλλά και διαφορετικά. Τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στους άλλους από ένα ενδεχόμενο Grexit.
«Όλα αυτά δείχνουν ότι η επιδείνωση της ελληνικής κρίσης θα ήταν μια ταλαιπωρία για τη Βρετανία. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει καταστροφή.
Τούτου λεχθέντος, το Υπουργείο Οικονομικών φοβάται ότι η ελληνική έξοδος θα ήταν πιο επιζήμια για την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ευρώ από ό, τι πιστεύει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωζώνης. Το ευρώ θα μετατραπεί σε δοξασμένο μάρκο και οι κερδοσκόποι θα έχουν μεγάλο κίνητρο να στοιχηματίσουν για το ποιος θα είναι ο επόμενος», σημειώνει με νόημα το άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου