Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Ερώτηση ΚΚΕ για ζημιές από παγετό στα κεράσια της περιοχής Βεγορίτιδας



Οι κερασοπαραγωγοί στην περιοχή του πρώην δήμου Βεγορίτιδας στα βόρεια της Πέλλας βρίσκονται σε απόγνωση μετά τις διαπιστωμένες ζημιές στην αναμενόμενη παραγωγή τους, κύρια στις πρωιμανθείς όχι αυτογόννιμες ποικιλίες κερασιών στον κάμπο της περιοχής.
Πιο συγκεκριμένα από τον παγετό το βράδυ από 3 προς 4 Απρίλη, όπως καταγράφηκε στους εκεί μετεωρολογικούς κλωβούς, υπήρξαν θερμοκρασίες παγετού μέχρι και μείον ( - ) 4,9 oC, που προξένησαν ζημιές στις καλλιέργειες κερασιών στα χωριά Άρνισσα, Παναγίτσα, Περαία, Αγ.Αθανάσιος, Ζέρβη, Ξανθόγεια στην κάμπο της Λίμνης Βεγορίτιδας στην Π.Ε.Πέλλας.

Οι δενδροκαλλιεργητές στην ίδια περιοχή και συνολικά στην Π.Ε. Πέλλας βρίσκονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης με πολλές ζημιές να καταγράφονται στις σοδειές τους και στις υπόλοιπες φρουτοπαραγωγές τους ( Ροδάκινα, Βερίκοκα, Δαμάσκηνα ).
Και αυτό τη στιγμή που το εισόδημα τους συνέχεια μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, τα χαράτσια (στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ μέσω της «GAIA-Eπιχειρείν», σε ΟΓΑ και ΕΛΓΑ, κλπ.) και τους φόρους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για τις ζημιές στα Κεράσια της περιοχής Βεγορίτιδας και για το σύνολο των ζημιών στην Π.Ε.Πέλλας με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού;
  • Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν αφού το εισόδημα συνεχώς μειώνεται και δυσκολεύονται να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα;

Οι βουλευτές του ΚΚΕ
Σάκης Βαρδαλής

Ελένη Γερασιμίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου