Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Τα μέτρα-φωτιά που φέρνουν κοντά τη συμφωνία



Διάχυτη αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου για εύρεση της «χρυσής» τομής στις διαπραγματεύσεις και επίτευξη συμφωνίας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Γιούνκερ. Ωστόσο, η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε σειρά φορολογικών μέτρων με στόχο την άμεση άντληση εσόδων και την ενίσχυση του προϋπολογισμού.
Νέες φορολογικές επιβαρύνσεις και προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει η διαφαινόμενη συμφωνία με τους εταίρους Αρκετά από αυτά έρχονται σε σύγκρουση με τις
προεκλογικές εξαγγελίες (κατάργηση ΕΝΦΙΑ, «stop» στην πώληση των λιμανιών). Ερώτημα παραμένει πόσο μεγάλες θα είναι οι αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών στη «δέσμη των μεταρρυθμίσεων» που θα ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, ενισχύοντας τη ρευστότητα και τη δυνατότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις.

Ήδη, η παραδοχή του πρωθυπουργού για διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015 προκάλεσε έντονη δυσφορία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου είχε εξαγγελθεί πολλάκις κατά τη διάρκεια παραμονής του κόμματος στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θ. Δρίτσας είχε ανακοινώσει από την πρώτη ημέρα της νέας κυβέρνησης τη διακοπή της διαδικασίας πώλησης του ΟΛΠ. Λίγο αργότερα είδε με έκπληξή του τον Γιάνη Βαρουφάκη να μιλάει για την ανάγκη αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και όχι πώλησής της αντί πινακίου φακής.

Πρόταση για ενιαίο ΦΠΑ 16-18%

Σε μια προσπάθεια να αρθούν οι αντιρρήσεις των δανειστών, το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πρόταση για ενιαίο ΦΠΑ 16-18%. Το μέτρο προκαλεί θετικές αντιδράσεις στους «θεσμούς» και θα μπορούσε να κάνει τους δανειστές να μην επιμείνουν στην κατάργηση της έκπτωσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα νησιά.

Η υιοθέτηση ενιαίου ΦΠΑ και η κατάργηση των επιμέρους συντελεστών (6,5%, 9% και 23%) θα έχει επιπτώσεις στην τσέπη των πολιτών, με την τιμή των τροφίμων και των βασικών ειδών ευρείας κατανάλωσης να επηρεάζεται.

Τα μέτρα

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη λήψη των ακόλουθων μέτρων, τα οποία έχουν τεθεί επί τάπητος κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς». Ειδικότερα:
Αύξηση της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Είχε μειωθεί από τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ από 2,1% που είναι σήμερα σε 3% ή περισσότερο (όσο δηλαδή ήταν πριν από τον Ιανουάριο). Στα πρότερα επίπεδα, δηλαδή σε 4% από 2,8% σήμερα εκτιμάται -σύμφωνα με τα σενάρια που διακινούνται- ότι θα επιστρέψει η έκτακτη εισφορά και για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ. Η πιο αξιόπιστη πηγή εσόδων για τον κρατικό κορβανά, βάσει αναφορών του ΥΠΟΙΚ. Δεν θα αντικατασταθεί με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας τουλάχιστον για το 2015.
Μη αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ.
Επιβολή φόρου πολυτελείας 10% επί του τεκμαρτού εισοδήματος φορολογουμένων που κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητο άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών.
Εισαγωγή έκτακτης φορολογικής επιβάρυνσης για όσους θεωρούνται «πλούσιοι», βάσει εισοδηματικών κριτηρίων
Επιβολή ενιαίου ΦΠΑ με ελάχιστες εξαιρέσεις και φόρου διαμονής σε πολυτελή ξενοδοχεία.
Υποχρεωτική χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών σε 23 νησιά για συναλλαγές αξίας μεγαλύτερης των 70 ευρώ
Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 300 ευρώ. Κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και διαμόρφωση αυστηρότερων κριτηρίων για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης.
Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, έχει συμφωνηθεί και μένει να φανεί στην πράξη αν θα υπάρξουν αντιδράσεις στο Ελληνικό, στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, στον ΟΛΠ και στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Οι υποχρεώσεις του Μαΐου

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή (8/5) θα πρέπει να ανανεωθούν έντοκα γραμμάτια ύψους 1,4 δις ευρώ, ενώ μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Μαΐου, η Ελλάδα καλείται να καταβάλει δόση ύψους 760 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Στη συνέχεια, στις 13 του μηνός πρέπει να πληρωθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ για μισθούς στο Δημόσιο, ενώ λίγο πριν εκπνεύσει ο μήνας θα πρέπει να καταβληθούν περίπου 2 δις σε συντάξεις ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου