Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Όλοι στο ΙΚΑ! Μεγάλες ανατροπές στο ασφαλιστικό – Ενοποίηση των Ταμείων



Η ενοποίηση των Ταμείων είναι – μεταξύ άλλων – στα  πρώτα μέτρα για το Ασφαλιστικό, το οποία φαίνεται ότι έχουν ήδη καθοριστεί, ενόψει της συμφωνίας με τους δανειστές που το Μαξίμου αισιοδοξεί ότι είναι θέμα χρόνου. Όλα δείχνουν πως η συμφωνία βρίσκεται στην τελική ευθεία,  με τους δανειστές να συμφωνούν τουλάχιστον ως προς το φορολογικό σκέλος, μεταθέτοντας για μερικούς μήνες τις τομές σε ασφαλιστικό και εργασιακά.
Με βάση το σχέδιο αυτό - στο οποίο φαίνεται ότι συμφωνούν και οι Θεσμοί -  θα απομείνουν
μόνο τρία Ταμεία. Το ΙΚΑ - που θα είναι και το μεγαλύτερο όλης της χώρας και εκεί θα συγκεντρωθούν όλοι οι μισθωτοί, ακόμα και αυτοί που αμείβονται με μπλοκάκι - ο ΟΑΕΕ, στον οποίο θα υπαχθούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ο ΟΓΑ. Το ΙΚΑ αποφάσισε να δεχτεί τα «μπλοκάκια» όσων έχουν εξαρτημένη σύμβαση με τον εργοδότη τους, ύστερα από τη διαπίστωση της διεύθυνσης ασφάλισης εσόδων ότι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν μετατραπεί αναγκαστικά (για λόγους μείωσης του μισθολογικού κόστους) σε «ελεύθερους επαγγελματίες» χωρίς στην πραγματικότητα να είναι.
Οι λεπτομέρειες για την κατάργηση των Ταμείων που υπάρχουν σήμερα δεν έχουν γίνει γνωστές καθώς ακόμη βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης πριν την οριστική συμφωνία. Η ενοποίηση των Ταμείων ωστόσο θα φέρει μειώσεις σε αποδοχές, οι οποίες ικανοποιούν την πλευρά των Θεσμών καθώς ο υπολογισμός θα είναι ενιαίος και έτσι θα υπάρξουν ανακατατάξεις στα ποσά που λαμβάνουν οι δικαιούχοι.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Κέρδος online,  φαίνεται ότι η Αθήνα προχωράει σε ισχυρά αντικίνητρα για όσους επιθυμούν να βγουν πρόωρα σε σύνταξη με αύξηση του πέναλτι, της μείωσης δηλαδή που υπάρχει στο ποσό, για κάθε χρόνο που βγαίνει ο ασφαλισμένος νωρίτερα στη σύνταξη.
Έτσι η Αθήνα φαίνεται να κερδίζει χρόνο τουλάχιστον στο επίπεδο της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος η οποία φαίνεται πως μετατίθεται για το 2017 ή για το 2018, τουλάχιστον προς το παρόν, και κάπως έτσι αποφεύγονται (προς το παρόν) και οι άμεσες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου