Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Νίκη των Συντηρητικών του Κάμερον χωρίς αυτοδυναμία. Απογοήτευση Μίλιμπαντ



Απογοητευτική ήττα υπέστησαν οι Εργατικοί στις βρετανικές εκλογές , καθώς σύμφωνα με τα ώς τώρα αποτελέσματα οι Τόρις είναι οι νικητές με 202 έδρες (από 302 το 2010 - δεν επιτυγχάνουν αυτοδυναμία), οι Εργατικοί έπονται με 195 (από 256), οι Σκωτσέζοι Εθνικιστές εκτοξεύονται στις 55 έδρες (από 6), το DUP (Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα) παραμένει στις 8 έδρες, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες καταγράφουν βουτιά με 6 έδρες(από 56) και το UKIP καταλαμβάνει μόνο 1 έδρα. Στις δημοσκοπήσεις οι Συντηρητικοί και Εργατικοί εμφανίζονταν να δίνουν μάχη στήθος με στήθος για τη νίκη.


Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι ελπίζει να σχηματίσει κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς το συντηρητικό του κόμμα βίωσε μία "πολύ δυνατή βραδιά".

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση ότι διατηρεί την έδρα του στο Οξφορντσιρ, ο Κάμερον είπε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς να προβλέψουμε το τελικό αποτέλεσμα αλλά ότι ελπίζει να κυβερνήσει για λογαριασμό όλων και να τηρήσει τη δέσμευσή του για τη μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο.

"Θέλω να συσπειρώσω το Ηνωμένο μας Βασίλειο εφαρμόζοντας τη μεταβίβαση εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό", είπε ο Κάμερον.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, του οποίου η αποχώρηση από την ηγεσία του Εργατικών προδικάζεται ήδη από τα ΜΜΕ, δήλωσε την Παρασκευή ότι το κόμμα του πέρασε μία "πολύ απογοητευτική" βραδιά μετά τα εκλογικά αποτελέσματα που το εμφανίζουν να χάνει έδρες και να έπεται των Συντηρητικών του Ντέιβιντ Κάμερον.

"Αυτή ήταν σαφώς μία πολύ απογοητευτική και δύσκολη βραδιά για το Εργατικό Κόμμα", είπε στους υποστηρικτές του όταν έγινε γνωστό ότι ο ίδιος διατήρησε την έδρα του στο Ντονκάστερ της βόρειας Αγγλίας.

Ο Μίλιμπαντ παραδέχτηκε την ήττα του κόμματός του και δήλωσε ότι "θλίβεται βαθύτατα" για ό,τι συνέβη σε άλλες περιοχές της Βρετανίας κι ιδιαίτερα στη Σκωτία, όπου -όπως είπε- η άνοδος του εθνικισμού κατατρόπωσε το Εργατικό Κόμμα.

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ (που επίσης φέρεται ότι θα χάσει την ηγεσία των Φιλελευθέρων) διατηρεί την έδρα του στο Σέφιλντ Χάλαμ (βόρεια Αγγλία), επιβεβαιώθηκε μετά την καταμέτρηση των ψήφων έπειτα από τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

"Τώρα είναι δυστυχώς προφανές ότι ήταν μία βραδιά σκληρή, ότι τιμωρήθηκαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες", δήλωσε ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών έπειτα από την επανεκλογή του για τρίτη φορά με 22.215 ψήφους έναντι 19.862 του Εργατικού αντιπάλου του Ολιβερ Κόπαρντ.

Το DUP της Βόρειας Ιρλανδίας διατήρησε τις οκτώ έδρες του στο βρετανικό κοινοβούλιο και ανακοίνωσε ότι ενδεχομένως να στηρίξει μία κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τους Συντηρητικούς με αντάλλαγμα ένα πακέτο από οικονομικές και πολιτικές παραχωρήσεις.

Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου