Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Κοινή σύσκεψη του Επιμελητηρίου Πέλλας σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων της πόλης της Έδεσσας



Την Παρασκευή 15 Μαϊου 2015 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Επιμελητηρίου Πέλλας ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Πέλλας κ. Ιορδάνη Τσώτσου κοινή σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Επιχειρηματικού κόσμου σε σχέση με τη λειτουργία της πόλης της Έδεσσας.

Στη σύσκεψη παρέστη ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Πέλλας κ. Θεολόγος Τζουμαϊλης, ο Διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Έδεσσας κ. Σεραφείμ Παπαδόπουλος, ο Διοικητής Τροχαίας τμήματος Έδεσσας κ. Βασίλειος Πλούγαρλης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Έδεσσας και πρόεδρος του Σωματείου Εμπόρων κ. Πέτρος Γαλανό, η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Πέλλας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΟΕΒΣ Ν. Πέλλας κ. Γεώργιος Τοδίτσκας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Έδεσσας κ. Νεκτάριος Ελμαλόγλου, ο πρόεδρος του Μεταποιητικού τμήματος του Επιμελητηρίου κ. Γεώργιος Μίχος και η πρόεδρος του τμήματος υπηρεσιών του Επιμελητηρίου κα Χαρίκλεια Δραγούμη.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιορδάνης Τσώτσος έθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, όπως αποτυπώθηκαν από προηγούμενη συνάντηση των επαγγελματιών, που δραστηριοποιούνται κυρίως στο κέντρο της πόλης και τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει ως σκοπό την εξυπηρέτηση της αγοράς στο σύνολό της και τη συνδρομή προς τον Δήμο και την Αστυνομία του Επιχειρηματικού κόσμου. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε για:
  • το κυκλοφοριακό και το πρόβλημα τα παραβατικής συμπεριφοράς τροχοφόρων (αυτοκίνητα και μηχανάκια) που με το παρκάρισμα στους 3 βασικούς κόμβους της πόλης δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα αποθαρρύνοντας το αγοραστικό κοινό να εξυπηρετηθεί από την αγορά της πόλης. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε
    • στην Πλατεία Ελευθερίας όπου η ανοχή για παράνομη στάθμευση δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα και πρότεινε τη διαγράμμιση σε δύο λωρίδες του δρόμου στη πλατεία ώστε να υπάρχει πάντα ελεύθερη διέλευση των οχημάτων για το ρεύμα προς Φλώρινα και Θεσσαλονίκη.
    • Στην διπλή και τριπλή στάθμευση των οχημάτων στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που λόγω φόρτου της οδού από μεγάλα οχημάτα, τις ώρες αιχμής, σταματάει την ομαλή λειτουργία της κυκλοφορίας.
    • Να καθοριστεί και να εφαρμοστεί συγκεκριμένο ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων στο κέντρο της πόλης ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο που υπάρχει σήμερα αφού σήμερα γίνεται τροφοδοσία σε όλες της ώρες της ημέρας.
    • Να καθοριστεί μία είσοδος για τον πεζόδρομο και να εφαρμοστεί το ωράριο που επιτρέπεται η είσοδος των οχημάτων για τροφοδοσία.
    • Να λειτουργήσουν οι θέσεις Φορτωεκφόρτωσης και να μην επιτρέπετε η πρόσβαση μεγάλων οχημάτων σε όλα τα σημεία με αποτέλεσμα να κλείνουν οι δρόμοι για μεγάλο διάστημα.
    • Να γίνει διασπορά των ταξί σε περιφερειακές πιάτσες που είναι ήδη καθορισμένες και να αποσυμφορηθεί το κέντρο
    • Να γίνουν θέσεις για στάση τουριστικών λεωφορείων επι της οδού Φιλίππου ώστε τα Τουριστικά λεωφορεία να αποβιβάζουν τον κόσμο σε σημείο που να «περπατήσουν» στην αγορά της πόλης της Έδεσσας έως τους Καταρράκτες από όπου θα τους παραλάβει το λεωφορείο για επιστροφή.
    • Κλείνοντας την ενότητα αυτή πρότεινε να γίνει έρευνα από το Δήμο για τα εγκαταλειμμένα οικόπεδα και να αξιοποιηθούν ως χώροι στάθμευσης.
  • Μέσα στα πλαίσια της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης θεωρείται απαραίτητη και η απρόσκοπτη κίνηση των πεζών – πελατών των καταστημάτων ώστε όλα τα καταστήματα να έχουν ίδιες ευκαιρίες προσέλκυσης πελατών.
  • Για το θέμα της αποκομιδής απορριμμάτων ζητήθηκε κυρίως για το κέντρο να βγει συγκεκριμένο πρόγραμμα και οι επιχειρηματίες να βγάζουν τα απορρίμματα των καταστημάτων τους βάση του προγράμματος και όχι ανεξέλεγκτα καθ΄όλη της διάρκεια της ημέρας.

Ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου αναφέρθηκε στη καλή διάθεση που υπάρχει από όλους τους επιχειρηματικούς φορείς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης και χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη την παρούσα σύσκεψη.
Τόνισε ότι τα έργα που έγιναν και στην Δημοκρατίας και στην 18η Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν χωρίς να υπάρξει κυκλοφοριακή μελέτη με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί κατά πολύ η κυκλοφορία στη πόλη.
Ανατέθηκε από τον Δήμο Έδεσσας κυκλοφοριακή μελέτη που να καλύψει το σύνολο της πόλης ώστε να μπορέσει ο Δήμος να κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις και δώσει λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα.
Αποδέχτηκε την πρόταση για τη διαγράμμιση διπλής κατεύθυνσης στη πλατεία Ελευθερίας ώστε να υπάρχει μόνιμα ελεύθερη ροή κίνησης οχημάτων προς τις δύο κατευθύνεις και δεσμεύτηκε να κάνει συνεργείο άμεσα τη διαγράμμιση.
Επίσης ανέφερε ότι υπάρχει συνεργασία με την τροχαία και έχουν μελετηθεί συγκεκριμένες προτάσεις για τα τρία σημεία – κόμβους της πόλης δηλ. η αρχή της Ηφαιστίωνος, η πλατεία και το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίες θα εφαρμοστούν πιλοτικά για να υπάρξουν συμπεράσματα και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Αναφέρθηκε σε όλες τις προτάσεις που θα δώσουν λύσεις στο κυκλοφοριακό και θα προκαλέσει συνάντηση όλων των φορέων ώστε να συζητηθούν οι προτάσεις αυτές.
Επίσης ανακοίνωσε ότι θα τοποθετηθούν 20 σταντ σε κεντρικά σημεία της πόλης με τον χάρτη της πόλης και τα τουριστικά σημεία που μπορεί ο τουρίστας να επισκεφτεί και η άλλη πλευρά τους θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για αφισσοκολήσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αφισορρύπανσης στο Κέντρο της πόλης που δημιουργεί μια κακή εικόνα.
Για τα τεχνικά εμπόδια που διακόπτουν τη κίνηση των πεζών όπως τραπεζοκαθίσματα, ψυγεία, πάγκοι αναφέρθηκε στην αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας για τον έλεγχο και την κοινή απόφαση ύστερα από σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο για την τήρηση των κανόνων από όλες τις επιχείρησης ανεξαρτήτως κλάδου. Μάλιστα τόνισε ότι θα υπάρξει νέα ενημέρωση προς τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν άμεσα πριν ξεκινήσει ο συστηματικός και αυστηρός έλεγχος που έχει ήδη αποφασιστεί.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Πέλλας κ. Θεολόγης Τζουμαϊλης μαζί με τον Διοικητή του Αστυνομικού τμήματος κ. Σεραφείμ Παπαδόπουλο τόνισε ότι σε συνεργασία με το Δήμο θα αρχίσουν την συστηματική ενημέρωση των επιχειρήσεων που δημιουργούν προβλήματα και θα προχωρήσουν στον έλεγχο των επιχειρήσεων με εφαρμογή του Νόμου.
Ο Διοικητής της τροχαίας κ. Βασίλης Πλούγαρλης κατέθεσε τις προτάσεις που έχει ήδη κάνει προς τον Δήμαρχο Έδεσσας για παρεμβάσεις στα κρίσιμα σημεία που δημιουργούν το πρόβλημα της κυκλοφορίας και πως σε σύντομο χρονικό διάστημα πιλοτικά θα δοκιμαστούν οι παρεμβάσεις αυτές.
Επίσης πρότεινε ο πεζόδρομος να λειτουργήσει με μία είσοδο ώστε να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη διέλευση οχημάτων.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στη σύσκεψη με τελικό συμπέρασμα ότι όλοι μαζί θα πρέπει να συμβάλλουμε στην οργανωμένη λειτουργία της πόλης ώστε μέσα από τη συνεργασία των φορέων να ζούμε και να λειτουργούμε σε ένα υγιές περιβάλλον για τον επιχειρηματικό κόσμο και για τον πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου