Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Βαρουφάκης."Δεν υπογράφω πρόγραμμα που δεν βγαίνει"



"Θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο που από πλευράς μακροδυναμικής δεν είναι συνεπές. Αν το κάνω θα είμαι άλλος ένας υπουργός που θα υπογράψει ένα πρόγραμμα που μαθηματικά δεν βγαίνει", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. "Ο στόχος μας είναι η συμφωνία την οποία θα πετύχουμε τώρα να αποτελέσει διέξοδο, έτσι ώστε να έχουμε... the Comeback. Γιατί αν απλώς κλείσουμε μια συμφωνία όπου θα κόψουμε μερικές επικουρικές συντάξεις, αυξήσουμε
λίγο το ΦΠΑ στα νησιά μόνο και μόνο για να πάρουμε τα 7 δισεκατομμύρια περίπου της τελευταίας δόσης και μετά ξανά πάλι σε ένα μήνα να βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση με πριν, θεωρώ ότι αυτό δεν το θέλετε ούτε εσείς, ούτε εμείς, ούτε ο ελληνικός λαός και τελικά ούτε οι δανειστές", επισήμανε.

Ανάγκη για μεταρρυθμίσεις

Τόνισε πως η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις: "Συμφωνούμε ότι η αν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει. Αφού συμφωνούμε σε αυτά γιατί δεν καταλήγουμε σε μια συμφωνία για να πάψει η ασφυξία της αγοράς; Η απάντηση είναι ότι μετά από πέντε χρόνια ενός προγράμματος που έχει αποτύχει αυτό που προέχει δεν είναι η επόμενη δόση", υπογράμμισε.

Επανέλαβε πως τα μέτρα που θα προκύψουν από τη διαπραγμάτευση πρέπει να αναστρέφουν την ύφεση και όχι να την βαθαίνουν.

"Συμφωνούμε στα περισσότερα, συμφωνούμε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει ποτέ ξανά να διολισθήσει στην αναξιοπρέπεια των πρωτογενών ελλειμμάτων, συμφωνούμε στο γεγονός ότι η αγορά εργασίας μας βρίσκεται σε οικτρή κατάσταση. Συμφωνούμε ότι το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο.

Συμφωνούμε απολύτως στην ανάγκη διοικητικής μεταρρύθμισης, στο ότι η κρίση έχει δημιουργήσει συντριπτικές ανισότητες οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη στην κοινωνική συναίνεση που απαιτείται για ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Συμφωνούμε στο ότι υπάρχουν ολιγοπωλιακές πρακτικές στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που κι αυτές με τη σειρά τους αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Συμφωνούμε με άλλα λόγια ότι η Ελλάδα αν δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει. Αφού συμφωνούμε σε όλα αυτά γιατί δεν κλείνουμε μία συμφωνία να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη ασφυξία της αγοράς, την οποία να ξέρετε εμείς στην Κυβέρνηση και ιδίως στο Υπουργείο Οικονομικών συναισθανόμαστε και απευχόμαστε πιο πολύ από οποιονδήποτε άλλον;".

Πρόσθεσε ότι παράλληλα υπάρχουν και πολιτικοί περιορισμοί. "Όταν σου λένε ότι στους διαδρόμους, κεκλεισμένων των θυρών, έχεις δίκιο αλλά πώς θα το περάσω από το Κοινοβούλιο; Καταλαβαίνετε ότι έχουμε ένα πρόβλημα συνέπειας μεταξύ αυτών που πρέπει να γίνουν για να έχουμε το Comeback και αυτών που μπορούν να περάσουν από τα Κοινοβούλια".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου