Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Έφτιαξαν οθόνη από ένα απλό κομμάτι χαρτί



Χαρτί που μπορεί να μετατραπεί σε οθόνη; Κι όμως είναι εφικτό, αφού επιστήμονες ανέπτυξαν μια οθόνη εκπομπής φωτός από απλό χαρτί.
Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αναλώσιμων οθονών για συσκευασίες ή εφημερίδες, με φθηνά -και πιο σημαντικό- φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.

Ο Λούντβιγκ Έντμαν και η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Umea της Σουηδίας
ανέπτυξαν αυτή την πρωτοποριακή ευρεσιτεχνία ψεκάζοντας έξι στρώματα διαφορετικών υλικών πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί. Η ομάδα χρησιμοποίησε κόλλα, 4 στρώματα τα οποία μεταφέρουν ρεύμα και μετατρέπουν το ηλεκτρικό σε φως, και τα επικάλυψαν με ένα επιπλέον στρώμα προκειμένου όλα τα υλικά να παραμείνουν στη θέση τους. Στη συνέχεια, τροφοδότησαν το χαρτί με ηλεκτρική ενέργεια τάσεως 11 volt κάνοντάς το να φωτίζει σαν μια κανονική οθόνη υπολογιστή.

Ο Έντμαν δήλωσε ότι η ευρεσιτεχνία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια χαμηλού κόστους εναλλακτική λύση για την κατασκευή οθονών αντίστοιχων των LED και OLED, αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό New Scientist.

Το φως θα μπορούσε να «τυπωθεί» με τον ίδιο τρόπο που τυπώνεται μια εφημερίδα, ενώ είναι εξαιρετικά ευέλικτο και δεν σπάει, σε αντίθεση με το γυαλί που χρησιμοποιείται στις οθόνες.

Άλλες χρήσεις για το χαρτί που εκπέμπει φως θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ετικετών σε αναλώσιμα τρόφιμα ώστε να ανάβει αυτόματα και να ειδοποιεί όταν πλησιάζει η ημερομηνία λήξης του προϊόντος, ή να υπενθυμίζει σε έναν ασθενή να πάρει τα φάρμακά του.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου