Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

‘Αρθρο του Γιάννη Σηφάκη για την ανάγκη προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας



Η προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας παράγοντας για την βιώσιμη ανάπτυξη Πέλλας- Φλώρινας
Λαϊκισμός είναι η κοντόφθαλμη υπεράσπιση ολίγων  που φύτεψαν δέντρα μέσα στην λίμνη με άδειες μονοετών καλλιεργειών
Να υπερασπιστεί η τοπική κοινωνία τις πρωτοβουλίες για την φυσιολογική λειτουργία της λίμνης απομονώνοντας τις φωνές που προσπαθούν να  κρατήσουν τον σημαντικό αυτό φυσικό πόρο με την μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική  σε σημείο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας

Οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την λίμνη Βεγορίτιδα αναδεικνύουν ανάγλυφα τις διαφορές στον τρόπο σκέψης και ανάλυσης των πολιτικών παραγόντων των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας και Φλώρινας.
Από την μια οι φωνές για την προστασία της λίμνης με την ανεμπόδιστη άνοδο της στάθμης της τουλάχιστον μέχρι του υψομέτρου των νόμιμων χρήσεων ( οριστική διανομή Βεγόρας, στάθμη βιολογικού καθαρισμού) προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί «φυσιολογικά» μετά από αρκετές δεκαετίες εμπλουτίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα
και από την άλλη οι φωνές που σκίζουν τα ιμάτια τους στο όνομα της «υπεράσπισης» ολίγων αγροτών που φύτεψαν δέντρα μέσα στην λίμνη ( με άδειες για μονοετείς καλλιέργειες) τα οποία κατακλύζονται τώρα που η λίμνη επανακτά τα εδάφη της.
Στις πρώτες φωνές είναι οι σύλλογοι προστασίας της λίμνης, οι σύλλογοι νεολαίας, οι σύλλογοι που εκφράζουν τα ενεργά κύτταρα των τοπικών κοινωνιών που βλέπουν μέσα από την άνοδο της στάθμης της λίμνης (για την οποία πάλευαν τόσα χρόνια) την ελπίδα βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από ποικιλία αγροτουριστικών δραστηριοτήτων, την ελπίδα οι παραλίμνιες περιοχές να προσελκύσουν το ενδιαφέρον εσωτερικού τουρισμού αλλά και των γειτονικών βαλκανικών χωρών. Ακόμη την βελτίωση και την οικονομία της άρδευσης με τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα από την λίμνη, με δεδομένο ότι όλες τις προηγούμενες δεκαετίες της περιβαλλοντικής καταστροφής συνέβαινε το αντίθετο.
Στις φωνές αυτές έχουν συνταχθεί και πρωτοστατήσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στην κατεύθυνση αυτή βρίσκεται και το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση η προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων δεν αποτελεί απλά φυσιολατρικό θέμα, είναι βασικός παράγοντας της βιώσιμης ανάπτυξης για την παραγωγική ανασυγκρότηση και προσδίδει σημαντική προστιθέμενη αξία σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή.
Στον αντίποδα έχουν συνταχθεί οι Αντιπεριφερειάρχες και ο Δήμαρχος Αμυνταίου για τους οποίους η υπεράσπιση των «πλημμυροπαθών», χωρίς άδεια, ολίγων αγροτών είναι αξία μεγαλύτερη από την προστασία του φυσικού πόρου που δίνει τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές στον τόπο τους.
Την οριστική λύση θα δώσει η ανάθεση μελέτης ανώτερης και κατώτερης στάθμης που πρέπει επειγόντως να ανατεθεί από την Πολιτεία ( κατ’ αναλογίαν με ότι έγινε σε άλλες λίμνες της χώρας π.χ. Πρέσπες, Καστοριά κ.α.) και η οποία θα λάβει υπ’ οψιν της όλους τους παράγοντες ( υδρολογία, υδροφόρο ορίζοντα, χρήσεις, υφιστάμενες διανομές, υφιστάμενα δημόσια έργα κ.α.). Ως τότε η λίμνη πρέπει να αφεθεί να ανεβάσει την στάθμη της με δεδομένο ότι οι νόμιμες χρήσεις και οι δημόσιες υποδομές βρίσκονται σε αρκετά μεγαλύτερο υψόμετρο. Η σήραγγα της ΔΕΗ ( που λειτουργούσε ως το 1980 περίπου) πρέπει να μείνει κλειστή. 
Ακόμη η αυθαίρετη ερμηνεία του ορίου των περιοριστικών μέτρων του παρελθόντος ( 515,5 m απόλυτο υψόμετρο) ως άνω ορίου της λίμνης δεν στέκεται ούτε σε επιστημονική ούτε σε οποιαδήποτε λογική κριτική. Η ειδική περιβαλλοντική μελέτη που εκπονείται όπως και τα τροποποιημένα σχέδια διαχείρισης υδατικών λεκανών ( που θα αρχίσει η αναθεώρηση τους μετά έναν χρόνο) πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους τα αποτελέσματα της μελέτης ανώτερης και κατώτερης στάθμης που πρέπει άμεσα να εκπονηθεί.
Η κοινωνία της Πέλλας και Φλώρινας δεν πρόκειται να δεχθεί παρεμβάσεις που θα αφαιρούν νερό από την λίμνη ( που σημειωτέον η αύξηση της στάθμης της θα υποχωρήσει γιατί αρχίζουν οι αρδεύσεις) και αυθαίρετες αναφορές σε ανώτερο όριο στάθμης της λίμνης στο όριο των περιοριστικών μέτρων, εκεί που λίμνη ίσα ίσα που «αναπνέει». Η προστασία της είναι πηγή ζωής και πλούτου για Πέλλα και Φλώρινα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου