Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Το παρασκήνιο της σύγκλισης! Πώς φτάσαμε στην ξαφνική ανατροπή και... στο βάθος συμφωνία με τους πιστωτές



Ολική ανατροπή χθες στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Ενώ το βράδυ της Τρίτης η εικόνα ήταν δραματική με όλα τα δεδομένα να δείχνουν ρήξη, από χθες το απόγευμα όλα δείχνουν ότι η συμφωνία είναι προ των πυλών. Το κατά πόσο αυτό το κλίμα αισιοδοξίας θα επιβεβαιωθεί, είναι ένα θέμα που η απάντηση δεν θα αργήσει να έρθει.

Η πρώτη κομβικής σημασίας στιγμή είναι η προσεχή Δευτέρα, που συνεδριάζει το Eurogroup και η δεύτερη την επόμενη Τετάρτη, όπου συνεδριάζει η ΕΚΤ, με την πρόταση για haircut στα ενέχυρα που θα κάνει αποδεκτά από τις τράπεζες, στο τραπέζι.

Το θετικό κλίμα είχε φανεί από χθες το πρωί. Παρά τα «τύμπανα πολέμου» που ηχούσαν στο εσωτερικό, με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να απειλούν με προσφυγή στον λαό και την «Αυγή» να στέλνει μήνυμα για «στάση πληρωμών», στο εξωτερικό κανείς δεν τράβηξε το «χαλί κάτω από τα πόδια».
Είτε αγνόησαν την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, είτε θεώρησαν ότι ήταν για εσωτερική κατανάλωση και δεν είχε αποδέκτη τους πιστωτές. Χαρακτηριστική ήταν δήλωση από εκπρόσωπο της Κομισιόν ότι «όλα στο Brussels Group κινούνται με θετικούς ρυθμούς και υπάρχει πρόοδος».
Ενα απτό δείγμα
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, κομβικής σημασίας στη θετική εξέλιξη ήταν η συνάντηση Γ. Δραγασάκη με τον Μ. Ντράγκι. Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι δέχεται ισχυρές πιέσεις, προκειμένου να μειώσει τη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που σημαίνει περαιτέρω ασφυξία, και χρειάζεται ένα απτό δείγμα ότι η συμφωνία πλησιάζει και δεν απομακρύνεται, προκειμένου να «φρενάρει» την απόφαση για haircut για τουλάχιστον μία εβδομάδα.
Το πρώτο δείγμα ότι Ελλάδα και πιστωτές οδεύουν σε συμφωνία ήρθε από την κοινή δήλωση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ. Σύμφωνα με αυτή, υποχωρούν οι «κόκκινες» γραμμές για Ασφαλιστικό και Εργασιακό.
Συγκεκριμένα τονίζεται:
«Ο πρόεδρος Ζ. Κ. Γιουνκέρ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία. Κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.
Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group».
Λίγη ώρα αργότερα ήρθε και η κοινή δήλωση των θεσμών, που ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Οι θεσμοί συνεχίζουν να εργάζονται στενά προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν απτή πρόοδο στις 11 Μαΐου».
Χθες ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Ολάντ.
Όπως λέει το Μέγαρο Μαξίμου «η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η θέληση και των δύο πλευρών για μια αμοιβαία επωφελή λύση».
Θετικό κλίμα στο εξωτερικό
Η καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ κάνει τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στ. Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι αυτή ήταν η στάση της από την αρχή της κρίσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Β. Σόιμπλε, που δήλωσε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια της Γερμανίας», τονίζοντας πως σε περίπτωση που καταστραφεί η Ελλάδα θα καταστραφεί και η Γερμανία. Παράλληλα, υπογράμμισε πως ούτε η τρόικα, ούτε η Γερμανία ευθύνονται για τα σημερινά δεινά της χώρας και πως μόνο η Ευρώπη είναι πρόθυμη να την βοηθήσει.
Σημαντικά βήματα για εργασιακά και ασφαλιστικό
Πιστωτές και Αθήνα έχουν κάνει σημαντικά βήματα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Έχουν συμφωνήσει σε θέματα φορολογίας (ενιαίος ΦΠΑ, διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και επιβολή επιπλέον φορολογίας στα υψηλά εισοδήματα) και στις ιδιωτικοποιήσεις (οριακές θα είναι οι αλλαγές στο τρέχον πρόγραμμα), ενώ σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί σε εργασιακό και ασφαλιστικό, με τα θέματα να ανοίγουν και να έρχονται επώδυνες αλλαγές. Συμφωνία φέρεται να υπάρχει και στο θέμα της ενέργειας. Το επόμενο «αγκάθι» για την κυβέρνηση, εφόσον δεν υπάρξει κάποια νέα ανατροπή είναι ότι όλα τα παραπάνω, μαζί με τις «ανώδυνες» πολιτικά διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή το ταχύτερο δυνατό, με στόχο να εκταμιευθεί μέρος ή το σύνολο της δόσης.
«Υπάρχει πρόοδος»
  • Το θετικό κλίμα είχε φανεί από χθες το πρωί. Παρά τα «τύμπανα πολέμου» που ηχούσαν στο εσωτερικό, με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να απειλούν με προσφυγή στον λαό και την «Αυγή» να στέλνει μήνυμα για «στάση πληρωμών», στο εξωτερικό κανείς δεν τράβηξε το «χαλί κάτω από τα πόδια».
  • Είτε αγνόησαν την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, είτε θεώρησαν ότι ήταν για εσωτερική κατανάλωση και δεν είχε αποδέκτη τους πιστωτές. Χαρακτηριστική ήταν δήλωση από εκπρόσωπο της Κομισιόν ότι «όλα στο Brussels Group κινούνται με θετικούς ρυθμούς και υπάρχει πρόοδος».
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου