Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Economist:Οι πολιτικές μπλόφες θα φέρουν πτώση της κυβέρνησης στην Ελλάδα.



Μετά από καθυστέρηση μηνών ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά σε μια μη ολοκληρωμένη συμφωνία, η οποία δεν θα είναι «πολιτικά βιώσιμη» για την κυβέρνηση, εκτιμά ο Economist.
Σε ένα παιχνίδι πολιτικής μπλόφας, δύο αντίπαλοι παίκτες προσπαθούν να αντέξουν όσο το δυνατόν περισσότερο για να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Το παιχνίδι ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της πλησιάζει στο τέλος του, διότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλο, σχολιάζει ο Economist στο άρθρο του με τίτλο «Ο Τσίπρας
ετοιμάζεται για μια συμφωνία γεμάτη με τσιρότα».

Μη πολιτικά βιώσιμη

Το περιοδικό υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ € 1,6 δισ. Μέσα στον Ιούνιο, ενώ η κυβέρνηση έχει σχεδόν ξεμείνει από χρήματα και η επέκταση του προγράμματος διάσωσης λήγει στα τέλη Ιουνίου.

«Θεωρούμε ότι θα υπάρξει μια συμφωνία, αλλά αμφιβάλλουμε ότι θα είναι πολιτικά βιώσιμη, πράγμα που σημαίνει ότι οι ημέρες της κυβέρνησης στην εξουσία θα είναι μετρημένες» λέει το περιοδικό.

Θα μπορεί να εφαρμοστεί η συμφωνία;

Το αδιέξοδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών στην διαπραγμάτευση δείχνει τις δυσκολίες στην επίτευξη μιας συμφωνίας η οποία θα πρέπει να είναι πολιτικά βιώσιμη για την Ελλάδα και πολιτικά αποδεκτή για τους πιστωτές και τους θεσμούς, σημειώνει ο Economist και σχολιάζει ότι μια συμφωνία που δεν θα μπορεί πρακτικά να εφαρμοστεί δεν θα αξίζει τίποτε, ούτε καν το χαρτί πάνω στο οποίο θα είναι γραμμένη.

Ο Economist διερωτάται πόσο η συμφωνία μπορεί να αντέξει, με δεδομένες τις αντιδράσεις από την εσωκομματική αντιπολίτευση και τους πολίτες και προειδοποιεί ότι ένας διάλογος για μια πιο ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων θα είναι ακόμα πιο επώδυνος.

«Προβλέπουμε ότι η κυβέρνηση θα έχει ένα δύσκολο δρόμο μπροστά της. Δεν περιμένουμε να αντέξει περισσότερο από ένα χρόνο» καταλήγει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου