Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Διέρρευσε έγγραφο που «δείχνει» συμφωνία και έκτακτο Eurogroup



Οι εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα είναι ραγδαίες. Αυτό προκύπτει μετά και τη διαρροή εσωτερικού εγγράφου της διάσκεψης των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στο έγγραφο (διαρροή από εσωτερικό email στην Κομισιόν) αναφέρεται η πρόθεση να κληθούν σε ακρόαση την ερχόμενη Πέμπτη από τη διάσκεψη των προέδρων ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Και στο βάθος έκτακτο Eurogroup
Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη, αλλά το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως στο ίδιο εσωτερικό έγγραφο οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων προειδοποιούν οργανωτικά για πιθανή σύγκληση έκτακτου Eurogroup την ίδια ημέρα.
Ούτε διαψεύδει, ούτε επιβεβαιώνει η Κομισιόν
Μπορεί η Κομισιόν να μη σχολιάζει τη διαρροή, ωστόσο αν κοιτάξει κανείς τις ημερομηνίες, μέχρι τότε -και πάντα εκτός απροόπτου- θα έχει ολοκληρωθεί το Brussels Group και θα έχει υπάρξει μία αρχική συμφωνία.
Νέα πρόταση: Παράταση του προγράμματος και εκταμίευση 4 δισ. ευρώ
Εξάλλου η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της αναφέρει πως το τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα μπορεί να επεκταθεί ως το φθινόπωρο.
Για να γίνει πράξη το σχέδιο που αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα, θα πρέπει η Ελλάδα να δεχθεί να κάνει -έστω και μερικώς- κάποιες μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το σχέδιο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του μήνα, έτσι ώστε να μπορεί το Eurogroup να λάβει μια απόφαση στις αρχές Ιουνίου. Στη συνέχεια, με ηρεμία, θα μπορούσαν να δοθούν 4 δισεκατομμύρια ευρώ προς την Αθήνα.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, οι άλλες χώρες φοβούνται πως ο Τσίπρας ναι μεν θα δεχθεί τις μεταρρυθμίσεις, αλλά μπορεί παράλληλα να πάει σε δημοψήφισμα, επομένως «σε αυτή την περίπτωση η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά από το να επεκτείνει το πρόγραμμα. Δεν μπορεί να κλείσει τη στρόφιγγα λίγο πριν από την ψηφοφορία».
Ζητώντας, όμως, από την Ελλάδα να δεσμευτεί με εσωτερικό έγγραφο προς την Κομισιόν ότι θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ και αλλού, ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ οι μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας θα μεταφερθούν το φθινόπωρο.


iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου