Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Eurovision: Το εισιτήριο για τον τελικό και τα... κρυμμένα μηνύματα του «One Last Breath»



Λαμπερή η Μαρία-Έλενα Κυριάκου μάγεψε κοινό και κριτικές επιτροπές - Ποιοι άλλοι πέρασαν στον τελικό - Έκπληξη ο αποκλεισμός της Φιλανδίας

Ραντεβού στον τελικό του Σαββάτου έδωσε η Ελλάδα με «One Last Breath» μετά την μαγική εμφάνιση της Μαρίας Έλενας Κυριάκου στον α΄ημιτελικό του φετινού διαγωνισμού της Eurovision.



Καθηλωτική, δυναμική, αιθέρια, η Μαρία Έλενα τραγούδησε στη σκηνή του 60ού Διαγωνισμού Τραγουδιού και έκλεψε τις εντυπώσεις αλλά και την θετική ψήφο κοινού και κριτικής επιτροπής προκειμένου να κατακτήσει και ένα από τα δέκα εισιτήρια για το μεγάλο τελικό του Σαββάτου.


Η Κύπρια τραγουδίστρια, που εκπροσωπεί την Ελλάδα, έδωσε τον καλύτερό της εαυτό «on stage» και η παρουσία της κατάφερε να κερδίσει τους ψηφοφόρους ανά την Ευρώπη -καθώς κάθε χώρα δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει τη δική της συμμετοχή.

Η Ελλάδα εμφανίστηκε στην έκτη θέση με το τραγούδι «One Last Breath», σε σύνθεση της Μαρίας Έλενας Κυριάκου και του Ευθύβουλου Θεοχάρους και στίχους των Βαγγέλη Κωνσταντινίδη και Εβελίνας Τζιώρα.

Και ήταν και η έκτη χώρα που άκουσε το όνομά της από τις παρουσιάστριες του ημιτελικού, όταν ανακοινώθηκε ποιες συμμετοχές παίρνουν το εισιτήριο για το μεγάλο σαββατιάτικο τελικό.
Πάντως σημερινό δημοσίευμα του MarketWatch θέτει το εξής ερώτημα: «Μήπως η καταχρεωμένη χώρα προσπαθεί να απευθύνει μία εκκληση για βοήθεια προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, μέσω του τραγουδιού που επέλεξε να στείλει στη Eurovision;»

Το άρθρο αναφέρει τα εξής στοιχεία που στηρίζουν αυτή τη θεωρία:

1. Ο ίδιος ο τίλος του τραγουδιού «One Last Breath» είναι ενδεικτικός της κατάστασης της χώρας που δέχεται πιέσεις από παντού για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και αντιμετωπίζει την άμεση απειλή της χρεωκοπίας.

2. Η ερμηνεύτρια του τραγουδιού Μαρία Έλενα Κυριακού κατηγορεί κάποιον (την Γερμανία, ίσως;) για εγκατάλειψη και προδοσία, που άφησε το θύμα της να αγωνίζεται να επιβιώσει στο σκοτάδι. «Αυτά τα συναισθήματα δεν απέχουν πολύ από αυτό που νιώθουν οι Έλληνες αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές», τονίζει η αρθρογράφος.

«Εκ πρώτης όψεως, πρόκειται για μία μπαλάντα ερωτικής απογοήτευσης. Αν όμως κάποιος ακούσει το τραγούδι πιο προσεκτικά, μπορεί να διακρίνει στους στίχους την έκκληση στους πολίτες της ευρωζώνης να βάλουν ένα τέρμα στα οικονομικά βάσανα της χώρας», λέει το MarketWatch.

Μάλιστα υποστηρίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες προσπαθούν να περάσουν κρυφά μηνύματα σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας τους μέσω της μουσικής, αναφέροντας ως παράδειγμα την ελληνική συμμετοχή στη Eurovision το 2010.

Την περίοδο που η Ελλάδα άρχισε να λαμβάνει οικονομική στήριξη για την Ευρώπη, ο Αλκαίος τραγούδησε το "Opa", οι στίχοι του οποίου αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Περασμένα, ξεχασμένα κι όλα από την αρχή ξανά».

Τέλος, για τους πιο δύσπιστους, το δημοσίευμα αναφέρει το γνωστό τραγούδι «Τέρμα πια τα δανεικά» του Αντώνη Ρέμου, με ξεκάθαρες αναφορές στους λόγους που προκάλεσαν το χρέος.


Για να ξαναγυρίσουμε πάντως στο κομμάτι του διαγωνισμού, οι υπόλοιπες εννέα χώρες που προκρίθηκαν είναι:

Ρωσία- Αλβανία- Αρμενία- Ρουμανία- Ουγγαρία- Εσθονία- Γεωργία- Σερβία- Βέλγιο.
Φυσικά, ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στη φινλανδική συμμετοχή, που έγραψε ιστορία, στέλνοντας ένα χέβι μέταλ συγκρότημα με σύνδρομο Down στο διαγωνισμό. Ωστόσο, αυτό δεν έφερε και την πολυπόθητη πρόκριση στον τελικό.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου