Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Δημοσκόπηση της Public Issue: Υπέρ του ευρώ το 71% των πολιτών - Δραχμή θέλει το 19%



Καθαρή υπεροχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και σημαντική αποδοχή της στρατηγικής της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, δείχνει δημοσκόπηση της εταιρίας Public Issue για την Αυγή της Κυριακής
Συγκεκριμένα συντριπτικά μεγάλη υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαφορά με τη ΝΔ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής. Ο Σύριζα συγκεντρώνει υπερδιπλάσιο ποσοστό από τη ΝΔ , 48,5% έναντι 21% ,και ακολουθούν ΚΚΕ 6%, Χ.Α 6%, Ποτάμι 5,5%, ΠΑΣΟΚ 4 %, Ανελ
3,5% και λοιπά κόμματα 5,5%. Στηρίζει τη διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης το 54%, έναντι 37% που διαφωνεί.

Το 56% προκρίνει την έγκριση της ενδεχόμενης συμφωνίας από τη Βουλή και το 34% με δημοψήφισμα. Το 37% αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να υποχωρήσει, έναντι του 58% που δηλώνει ότι δεν πρέπει να υποχωρήσει.

Για τις επιμέρους πτυχές της διαπραγμάτευσης το 89% τάσσεται εναντίον της μείωσης κύριων συντάξεων, το 81% εναντίον της απελευθέρωσης ομαδικών απολύσεων, το 79% εναντίον της μείωσης των επικουρικών, το 57% εναντίον της διατήρησης του ΕΝΦΙΑ, το 52% εναντίον της επιβολής ενιαίου ΦΠΑ 18%, και το 43% εναντίον της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

Η δημοτικότητα του κ. Τσίπρα φθάνει στο 77% ενώ η καταλληλότητα για την πρωθυπουργία στο 63% με τον κ. Σαμαρά μόλις στο 20%. Το 44% είναι ικανοποιημένο από την κυβέρνηση .

Οι πολίτες είναι διχασμένοι για την Ευρωπαική Ενωση (50% αρνητική γνώμη, 48% θετική),ψηφίζουν όμως ευρώ σε ποσοστό 71% έναντι 19% της δραχμής, σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα. Για τη ΝΔ, το 74% θεωρεί ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση, το 62% εκτιμά ότι χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας ενώ ο Α. Σαμαράς θεωρείται στο σύνολο των ψηφοφόρων ως καταλληλότερος αρχηγός για τη ΝΔ με 16% και ακολουθούν Ντ. Μπακογιάννη με 12%, Κ Καραμανλής με 11%, ενώ Δ Αβραμόπουλος, Κυρ. Μητσοτάκης και Ν. Δένδιας συγκεντρώνουν από 3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου