Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Στον αέρα η συμφωνία."Αίμα" ζητάνε οι δανειστές.



Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις καθώς στις Βρυξέλλες έχει στηθεί σκηνικό εμπλοκής. Μετά τις πολύωρες συνομιλίες Τσίπρα με την ηγεσία των Θεσμών δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, παρά ταύτα οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μολονότι η συμφωνία βρίσκεται στον αέρα.Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Αλ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ κυκλοφορεί έντονα το σενάριο διεξαγωγής Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης την Παρασκευή.


Νωρίτερα, η Αθήνα απέρριψε νέα πρόταση των πιστωτών, οι οποίοι -με επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ- είχαν απορρίψει την ελληνική πρόταση χωρίς να αποδέχονται ισοδύναμα μέτρα. Η ελληνική πλευρά θεωρεί παράλογες και απολύτως απορριπτέες τις απαιτήσεις των πιστωτών, ενώ η νέα πρόταση ελάχιστα διαφέρει από το 5σελιδο έγγραφο που είχε απορρίψει η ελληνική κυβέρνηση
Οι δανειστές, μεταξύ άλλων, ζητούν μόνιμη περικοπή δαπανών (περικοπές σε μισθούς και συντάξεις) και όχι αύξηση φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών, όπως προτείνει η κυβέρνηση.
Πηγές του Μαξίμου επισημαίνουν ότι η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης προσήλθε στη διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι Θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα. Προσθέτουν ότι οι Θεσμοί κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία, όπως εκτιμούν, μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες.

"Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα", καταλήγουν.

Σκληρή διαπραγμάτευση

Ολοκληρώθηκε μετά από έξι ώρες -στις 20.30- η συνάντηση των επικεφαλής των Θεσμών (Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι) με τον Αλέξη Τσίπρα,, παρουσία Ρέγκλινγκ και Ντάισελμπλουμ.

Οι διαφωνίες ήταν πολλές και πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχαν στιγμές που φτάνουν στα όρια της ρήξης.

Ελληνική πηγή ανέφερε (στις 19.30) ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, σημειώνοντας ότι οι διαφωνίες εξακολουθούν να είναι σημαντικές. Έκανε δε αναφορά στις αντιρρήσεις των δανειστών σε σχέση με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, αλλά και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στην εργασία, επισημαίνοντας ότι το μείζον πρόβλημα έγκειται όχι μόνο στο ότι δεν δέχονται αυτές τις προτάσεις, αλλά και στο ότι απορρίπτουν διάφορες μορφές ισοδύναμων μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ είναι εκείνη που τήρησε την πιο σκληρή στάση.

Σε δηλώσεις του στο Reuters, έλληνας αξιωματούχος -που δεν κατονομάζεται- εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία εντός των επόμενων 48 ωρών, παρότι οι συζητήσεις είναι δύσκολες.

Υποστήριξε ότι οι προτάσεις των δανειστών είναι απαράδεκτες ("φωτιά και λάβρα, βαρβαρότητα και Αρμαγεδδών"), ενώ επισήμανε ότι η Αθήνα επιμένει στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Πρόσθεσε ότι η πλευρά των πιστωτών αρνείται τη σχετική συζήτηση και επιμένει στην επίτευξη συμφωνίας βάσει της λίστας μεταρρυθμίσεων.

Μιλώντας στο ίδιο πρακτορείο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Θεσμών, είπε: "Βεβαίως θέλουμε αλλαγές, αυτοί δεν θέλουν, αυτό είναι μέρος της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, μολονότι λιγότερο αποτελεσματικό όταν γίνεται δημοσίως".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου