Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Τι ζητούν οι δανειστές, τι δίνει η Ελλάδα.



«Προβληματισμός» και «αναβρασμός» επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο και τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εξελίξεις στο χθεσινό τετ-α-τετ Τσίπρα με Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, το οποίο αναμένεται να επαναληφθεί τα επόμενα 24ωρα.
Γαϊτανάκι δηλώσεων για το ποιο e-mail (Χαρδούβελη ή Βαρουφάκη) ήταν λιγότερο επώδυνο μετά την παρουσίαση των σκληρών προτάσεων από τους δανειστές στο τετ α τετ Τσίπρα-ΓιούνκερΟι πιστωτές άνοιξαν τα χαρτιά τους και έριξαν στο τραπέζι σειρά σκληρών μέτρων με 5σέλιδο προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της
Κομισιόν. Εκτιμάται πως το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές αφορά σε δημοσιονομικά μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Οι απαιτήσεις των δανειστών προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, πυροδοτώντας ένα γαϊτανάκι δηλώσεων για ποιο e-mail (Χαρδούβελη ή Βαρουφάκη) ήταν λιγότερο επώδυνο. «Η πρόταση των θεσμών δεν αποτελεί βάση συζήτησης», το μήνυμα της κυβέρνησης προς τις Βρυξέλλες.

Το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυσε εκ νέου σήμερα προς πάσα κατεύθυνση πως οι κόκκινες γραμμές παραμένουν, ωστόσο η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αναδύεται ολοένα και περισσότερο ως ένα από τα σενάρια σε ενδεχόμενη ρήξη με τους πιστωτές.

Βάσει των όσων έχουν προκύψει μέχρι στιγμής, οι θεσμοί ζητούν:
Πρωτογενές πλεόνασμα: 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018. Παρότι ο πήχυς είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με αυτό που προέβλεπε το μνημόνιο είναι υψηλότερα σε σχέση με όσα πρότεινε η Αθήνα.
Δύο συντελεστές ΦΠΑ 11% και 23%. Στον πρώτο θα υπάγονται φάρμακα, τρόφιμα και ξενοδοχειακές υπηρεσίες, ενώ στον δεύτερο όλα τα υπόλοιπα προϊόντα. Εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να επιλέξει ποια προϊόντα θα ενταχθούν σε ποιο συντελεστή, όμως θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν ότι όσο περισσότερα ενταχθούν στο 23% τόσο μεγαλύτερα έσοδα θα αντληθούν, με τον στόχο που έχουν θέσει οι θεσμοί να διαμορφώνεται σε 1,8 δις ευρώ. Κι εδώ υπάρχει διάσταση απόψεων, αφού η Ελλάδα προτείνει την ύπαρξη τριών συντελεστών 6%, 11% και 23%.
Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και την εφαρμογή του στις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου.
Ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων του Ελληνικού, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, των περιφερειακών αεροδρομίων, όπως και του ΑΔΜΗΕ.
Μαχαίρι στο Ασφαλιστικό. Διπλάσια μείωση της εθνικής συνταξιοδοτικής δαπάνης, σε σχέση με την αρχικά προβλεπόμενη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να μειώσει τις δαπάνες για τις συντάξεις κατά 0,25% -0,5% του ΑΕΠ φέτος και κατά 1% του ΑΕΠ το 2016.
Οι δανειστές, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters, φέρονται να ζητούν από την Ελλάδα έσοδα 1% του ΑΕΠ. Στην περίπτωση που η συμφωνία γίνει δεκτή, τότε προβλέπεται η αποδέσμευση 10,9 δισ.,ευρώ από τον EFSF για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας την περίοδο Ιουλίου - Αυγούστου.
Στο φως η ελληνική πρόταση 47 σελίδων

Την ελληνική πρόταση προς τους δανειστές, δηλαδή το κείμενο των 47 σελίδων που κατέθεσε πριν μερικές μέρες ο πρωθυπουργός, δόθηκε στη δημοσιότητα από το Tagesspiegel. Το κείμενο που είναι σε αγγλική γλώσσα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ φέτος, 1,5% το 2016, 2,5% το 2017 και 3,5% έως το 2022.

Επίσης, η ελληνική πλευρά ζητεί τρεις συντελεστές ΦΠΑ 6%, 11% και 23%, με το χαμηλό συντελεστή μόνο για φάρμακα, θέατρα και βιβλία. Στο 11% μεταφέρονται, σύμφωνα πάντα με την ελληνική πρόταση, εφημερίδες, περιοδικά, «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», η ενέργεια, το νερό και ο τουρισμός. Στο 23% πηγαίνουν πολλά τρόφιμα, μαζί με είδη αλιείας εκτός ψαριών, γλυκά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο ψωμί, μακαρόνια, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό, σοκολάτες, σάλτσες κλπ.

Αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ-συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου
Αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης προκαλούν οι προτάσεις των δανειστών που επιδόθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, επέστρεψε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Αθήνα και μετέβη απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε σύσκεψη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει άμεσα κυβερνητικό συμβούλιο με θέμα τις προτάσεις των δανειστών στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για συμφωνία με τους εταίρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου