Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Τουρκία: Αιματηρή αυλαία στην προεκλογική εκστρατεία

Οι κάλπες στην Τουρκία «ανοίγουν» αύριο το πρωί, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Η πρωτιά για το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ωστόσο, για τον πρόεδρο της Τουρκίας αυτό δεν είναι αρκετό. Και οι ψηφοφόροι έχουν ένα και μόνο δίλημμα: Θα δώσουν «λευκή επιταγή» στον «Σουλτάνο» ή θα περιορίσουν τις αρμοδιότητές του;

Η προεκλογική εκστρατεία στη γειτονική χώρα ήταν από τις σκληρότερες των τελευταίων ετών. Ο κάθε άλλο παρά υπερκομματικός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ίσως το πιο ενεργό μέλος στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του. Συμμετείχε σε εγκαίνια έργων στο πλευρό του Αχμέτ Νταβούτογλου, διοργάνωσε ομιλίες στην επαρχία και επιτέθηκε σε όλα τα κόμματα που «απειλούν» να γκρεμίσουν το όνειρό του.

Στόχος του είναι οι 367 έδρες, για να επιτραπεί η αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να γίνει ο απόλυτος άρχων. Ο αμέσως επόμενος στόχος είναι οι 330 έδρες, για να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση, αλλά μέσω δημοψηφίσματος.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης από 40% έως 42% και δείχνουν ακόμη και κυβέρνηση συνεργασίας. Πάντως, τα τελευταία χρόνια και πριν τις εκλογές, τα ποσοστά του Ερντογάν εμφανίζονταν πολύ χαμηλότερα και οι κάλπες είχαν πάντοτε... άλλη άποψη.

Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για τον Τούρκο πρόεδρο είναι το κουρδικό κόμμα, και «εφιάλτης» του είναι να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο από 10%. Σε αυτή την περίπτωση, θα έχει στη Βουλή από 55 έως 70 έδρες. Για τον λόγο αυτό, τις προηγούμενες ημέρες ο Ερντογάν δεν έχανε ευκαιρία να επιτίθεται στο HDP.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών εναπόθεσε τη μοίρα του στα χέρια ενός φιλόδοξου και σύγχρονου σαραντάρη, του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, το χάρισμα και η ευφράδεια του οποίου τον καθιστούν τον πιο σημαντικό αντίπαλο του Ερντογάν.

Ο «Κούρδος Ομπάμα», όπως χαρακτηρίζεται μερικές φορές από τους υποστηρικτές του, ο οποίος είχε συγκεντρώσει ποσοστό 9,7% στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Αυγούστου, δηλώνει πεπεισμένος για την επιτυχία του κόμματος.

«Θα ξεπεράσουμε αυτό το όριο και θα εισέλθουμε δυναμικά στο κοινοβούλιο», διαβεβαίωσε σε δηλώσεις που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές. «Δεν μπορούμε να μας το επιτρέψουμε να μείνουμε εκτός», πρόσθεσε.

O πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου τάχθηκε ανοιχτά κατά του αρχηγού του HDP τις τελευταίες ημέρες. «Ο Ντεμιρτάς παριστάνει τον νέο και ωραίο δημοκράτη. Όμως στις συγκεντρώσεις του στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, απείλησε τους ψηφοφόρους σε περίπτωση που δεν θα του δώσουν την ψήφο τους», υποστήριξε.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην προεκλογική εκστρατεία του έβαλε στο στόχαστρο το «Λευκό Παλάτι» και κατηγόρησε τον Ερντογάν για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Μάλιστα, ο Ερντογάν κατέθεσε αγωγή κατά του προέδρου του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όταν αναφέρθηκε στις «χρυσές τουαλέτες».

Στη μάχη για τις έδρες στην τουρκική Βουλή, τα πολιτικά κόμματα ελπίζουν στις ψήφους του ενός εκατ. νέων ψηφοφόρων, οι οποίοι μόλις έκλεισαν τα 18 τους χρόνια και ψηφίζουν για πρώτη φορά. Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι οι νέοι ψηφοφόροι αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των αυριανών εκλογών. Εξάλλου, 56.066 ψηφοφόροι έχουν δηλωθεί Τούρκοι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα, σάλος ξέσπασε στην Τουρκία μετά το βίντεο που δημοσίευσε η εφημερίδα Cumhuriyet το οποίο – όπως υποστήριξε – αποδείκνυε το γεγονός ότι η κυβέρνηση χορήγησε όπλα στους τζιχαντιστές.

Χθες, η εφημερίδα έγραψε ότι η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) μίσθωσε δύο λεωφορεία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν την 9η Ιανουαρίου του 2014 για να εισέλθουν παράνομα στη Συρία δεκάδες ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι πολεμούν την κυβέρνηση της Δαμασκού.


Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου