Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Τσίπρας: Εμείς θα πούμε το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι»



Οι τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αυστριακό καγκελάριο το μεσημέρι της Τετάρτης (17/06) στο μέγαρο Μαξίμου.«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Φάιμαν για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και να του καταστήσω σαφές ότι η ανταπόκριση της Ελλάδας στις απαιτήσεις των θεσμών για την κάλυψη του εκτιμώμενου, από την πλευρά τους, δημοσιονομικού κενού είναι πλήρεις. Οι προτάσεις διασφαλίζουν πλήρως τους
δημοσιονομικούς στόχους που οι θεσμοί έθεσαν για το 2015 και το 2016», τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Και σημείωσε: «Εξήγησα στον καγκελάριο ότι οι προτάσεις μας καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις ως προς το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που μας ζητείτε, αλλά η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος κι έχει μια κυβέρνηση που έχει πάρει πρόσφατα λαϊκή εντολή και η κυβέρνηση αυτή είναι υπεύθυνη για το πως θα κατανείμει τους φόρους.

Από που θα βρει αυτά τα χρήματα. Η επιμονή αυτά τα χρήματα να προέλθουν σώνει και καλά από περικοπή στις συντάξεις αποτελεί για μας μία ακατανόητη επιμονή και οφείλουμε πια σε συνεννόηση, όχι με τους τεχνοκράτες που επιμένουν, αλλά με τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης να πάρουμε πολιτικές αποφάσεις.

«Αν η Ευρώπη επιμένει σε αυτή την ακατανόητη επιμονή, και η πολιτική ηγεσία επιμένει πρέπει να αναλάβει και το κόστος μιας εξέλιξης που δεν θα είναι επωφελής για κανέναν στην Ευρώπη. Η ελληνική κυβέρνηση δεν το επιθυμεί.

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί έναν έντιμο συμβιβασμό και μία βιώσιμη συμφωνία και είμαι βέβαιος ότι ο καγκελάριος όπως μέχρι σήμερα έχει κάνει κάθε προσπάθεια προκειμένου να καταστεί δυνατή μια συμφωνία έτσι και τις μέρες και ώρες που απομένουν θα είναι εξίσου δημιουργικός προκειμένου να έχουμε μπροστά μας ευχάριστες εξελίξεις και όχι δύσκολες εξελίξεις για την Ευρώπη».

«Λύση οικονομικά βιώσιμη»

Στο ερώτημα αν σκέφτεται να προχωρήσει σε δημοψήφισμα ο Αλ. Τσίπρας απάντησε: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει εκλεγεί προσφάτως έχει λάβει συγκεκριμένη εντολή από τον ελληνικό λαό να διαπραγματευτεί με τους εταίρους προκειμένου να φέρει μία οικονομικά βιώσιμη συμφωνία και να διαμορφώσει και όρους κοινωνικής βιωσιμότητας σε μια χώρα που τα τελευταία 5 χρόνια έχει χάσει το 25% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από ένα πρόγραμμα διάσωσης που δεν κατάφερε να φέρει θετικά αποτελέσματα.

Η ελληνική κυβέρνηση θα κρίνει την όποια κατάληξη των διαπραγματεύσεων με κριτήριο την οικονομική βιωσιμότητα της λύσης που θα προταθεί και βεβαίως με κριτήριο την κοινωνική αποδοχή αυτής της πρότασης. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είναι στο μυαλό μας η επιλογή του να καλέσουμε εκ νέου τον ελληνικό λαό να αποφανθεί γιατί ο ελληνικός λαός έχει δώσει την απόφασή του με σαφήνεια στις 25 του Γενάρη».

Και πρόσθεσε: «Συνεπώς μπροστά μας έχουμε μονάχα μία επιλογή, να υπάρξει μία λύση η οποία θα είναι οικονομικά βιώσιμη και άρα θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση και κατ’ επέκταση από το εθνικό κοινοβούλιο.

Αν δεν υπάρξει μία τέτοια λύση τότε η κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα αναλάβει να διαχειριστεί, σε συνεργασία με την θεσμική συγκρότηση της χώρας, το κοινοβούλιο, θα αναλάβει να πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις.

Δεν είμαι από αυτούς που δεν συνηθίζω να παίρνω δύσκολες αποφάσεις και δεν είμαι από αυτούς που θέλω τη δύσκολη στιγμή να πετάω τη μπάλα στην εξέδρα ή να ρίχνω την ευθύνη αλλού.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στην περίπτωση που έχουμε έναν έντιμο συμβιβασμό και μια βιώσιμη λύση εγώ και οι συνεργάτες μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα αναλάβουμε την ευθύνη.

Σε περίπτωση που δεν έχουμε έναν έντιμο συμβιβασμό μία οικονομικά βιώσιμη λύση πάλι εμείς θα είμαστε αυτοί που θα αναλάβουμε την ευθύνη να πούμε το μεγάλο «όχι» στη συνέχεια μιας καταστροφικής πολιτικής για την Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου