Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Ρυθμίσεις-ανάσα για ασφαλισμένους και οφειλέτες ΟΑΕΕ και ΕΤΕΑ



Δυνατότητα να επιλέξουν για την ασφάλισή τους ως και τρεις ασφαλιστικές κλάσεις χαμηλότερα ώστε να περιορίσουν την επιβάρυνση θα δοθεί όχι μόνο στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους του ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι).Η δυνατότητα για καταβολή χαμηλότερου ασφαλίστρου, βάσει της τροπολογίας που θα καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός κ. Δημήτρης Στρατούλης, θα ισχύει μέχρι 31/12/2016.  Η εισφορά μπορεί να μειωθεί στα 131 ευρώ από 380 το μήνα. 

Ένα ακόμη μέτρο προστασίας των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν χρέη προς το ταμείο και δε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν είναι ο συμψηφισμός  μέρος της παροχής με τα χρέη.
Το πλαφόν του χρέους  θα επεκταθεί από τις 20.000 στις 25.000 ευρώ,  όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Στρατούλης ενώ για 5.000 εγκλωβισμένους -ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ που έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις για σύνταξη  το όριο για το ύψος των οφειλών θα φθάσει τα 50.000. Η ρύθμιση ανάσα που θα καταθέσει το υπουργείο κοινωνικών ασφαλίσεων θα ισχύει έως το τέλος του 2016. Ετσι , αν κάποιος ασφαλισμένος έχει οφειλές άνω των προβλεπόμενων ποσών, μπορεί να προχωρήσει στην εφάπαξ καταβολή της οφειλής έως του ποσού των 50.000 ή των 25.000 ευρώ, και στη συνέχεια να προχωρήσει στη ρύθμιση για αποπληρωμή της οφειλής σε δόσεις . Το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το κατώτατο όριο σύνταξης που χορηγείται από τον ΟΑΕΕ.

Συγκεκριμένα, για το περίπου 70% των οφειλετών που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στο πρώην ΤΕΒΕ, το όριο ορίζεται από 406 ευρώ το μήνα (κατώτατη σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας) έως 341 ευρώ (κατώτατη σύνταξη θανάτου).

Εφόσον η οφειλή υπερβαίνει το ποσό που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη τότε θα καλείται ο ασφαλισμένος να ξεπληρώσει εντός δύο μηνών, το επιπλέον ποσό της οφειλής, ώστε στη συνέχεια να γίνει ο συμψηφισμός.

Ο αναπληρωτής υπουργός κοινωνικής ασφάλισης κ. Δημήτρης Στρατούλης , κάλεσε σήμερα  στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στον ΟΓΑ , τους ελεύθερους επαγγελματίες να εκμεταλλευθούν τις  διευκολύνσεις  και να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων  ( έχουν ήδη υπαχθεί 115.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ) η οποία έχει αποφέρει τον Μάιο στον οργανισμό επιπλέον έσοδα -6%-8%.
Ο κ. Στρατούλης  αναφέρθηκε επίσης στη ρύθμιση  (περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών στα ΚΕΠΑ) για την επαναχορήγηση  σύνταξης  σε 30.000 ανασφάλιστους υπερήλικες που είχε διακοπεί εξαιτίας των μνημονίων το 2013.  Οι υπερήλικες που είναι κυρίως ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην σοβιετική ένωση , θα εισπράξουν σύνταξη 260 ευρώ από 1/10/2015 και 360 ευρώ από 1/10/2016.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου