Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Την Τρίτη ο χρόνος θα σταματήσει για ένα δευτερόλεπτο



Τα μεσάνυχτα της Τρίτης 3ο Ιουνίου ο χρόνος θα σταματήσει για ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο. Το τελευταίο λεπτό του μήνα θα έχει 61 δευτερόλεπτα αντί για 60, καθώς τα ρολόγια της Γης θα προσθέσουν ένα εμβόλιμο, διορθωτικό, δευτερόλεπτο.
Στις 23:59:59, ώρα Γκρίνουιτς (02:59:59 ώρα Ελλάδας), ο χρόνος θα παγώσει για ένα δευτερόλεπτο (23:59:60) προτού τα ρολόγια δείξουν 00:00:00, ενώ άλλα ρολόγια θα «σβήσουν» για ένα δευτερόλεπτο, μέχρι να μπει η 1η Ιουλίου.

Αυτό το φαινόμενο δε συμβαίνει για πρώτη φορά, ούτε για δεύτερη, αλλά για 27η, και στο παρελθόν είχε φέρει κάποια προβλήματα στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και στο διαδίκτυο καθώς μπερδεύτηκαν οι κεντρικοί υπολογιστές υπηρεσιών όπως LinkedIn και το Reddit, γεγονός που φοβούνται και για φέτος.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η ανεπαίσθητη επιβράδυνση που δέχεται η Γη στην περιστροφή της από τις βαρυτικές επιδράσεις του Ήλιου, της Σελήνης και άλλων πλανητών. Έτσι, η Γη αντί για 86.400 δευτερόλεπτα που χρειάζεται κανονικά για να πραγματοποιήσει μία περιστροφή 360 μοιρών σε ένα 24ωρο, κάνει 86.400,002 δευτερόλεπτα.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παρατηρείται απόκλιση της τάξης των δύο χιλιοστών του δευτερολέπτου ανάμεσα στον φυσικό (αστρονομικό-ηλιακό) χρόνο και στον Διεθνή Ατομικό Χρόνο, που μετρούν τα ατομικά ρολόγια με ακρίβεια δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου. Γι΄αυτό το λόγο λοιπόν απαιτείται περιοδικά μία διόρθωση στον Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο .
topnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου