Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Αλλαγές στον νόμο Κατσέλη: Ειδικά δικαστήρια, επιτάχυνση εκδίκασης των σχετικών υποθέσεων



Δημιουργία δικαστηρίων που θα ασχολούνται αποκλειστικά με αυτές τις υποθέσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων οι αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση για το νόμο Κατσέλη. Στο σχέδιο που παρουσίασε η Αθήνα στους δανειστές, περιλαμβάνονται και αλλαγές που θα επιταχύνουν την εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων, αλλά και περιορισμοί ώστε να μην γίνεται κατάχρηση των συγκεκριμένων διατάξεων.Έτσι, προβλέπεται η δημιουργία δικαστηρίων που θα ασχολούνται αποκλειστικά με αυτές τις υποθέσεις, τόσο
τις υφιστάμενες, όσο και τις αιτήσεις που θα γίνουν στο μέλλον. Τα σχετικά δικαιολογητικά θα προσκομίζονται με την κατάθεση της αίτησης, ενώ σε περίπτωση ελλιπούς φακέλου, αυτή θα απορρίπτεται.
Οι δανειολήπτες θα συνεχίζουν να καταβάλλουν δόσεις, όπως και σήμερα, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, αλλά θα καθορίζονται με πιο λεπτομερή κριτήρια. Επιπλέον, θα μπορούν να καταφεύγουν στο νόμο Κατσέλη και οι μικρές επιχειρήσεις, ενώ θα δίνεται προτεραιότητα στους οικονομικά ασθενέστερους.
Ακόμη, προτείνεται επανεξέταση των κυρώσεων σε περίπτωση μη καταβολής των μηνιαίων δόσεων και κατάργηση της δυνατότητας μείωσης του δανείου σε ποσοστό ακόμη και 80% της αντικειμενικής αξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου