Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Επιδείνωση του καιρού από αύριο και μέχρι την Παρασκευή



Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (α.α. 18/2015) προβλέπονται έκτακτα καιρικά φαινόμενα από σήμερα Τρίτη 16 Ιουνίου 2015 μέχρι και την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2016.
Τα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται ως εξής:
Καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αναμένονται σε αρκετές περιοχές της χώρας κυρίως από αύριο Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015 έως και την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015.


Πιο αναλυτικά:
1.Σήμερα Τρίτη 16 Ιουνίου 2015 τις απογευματινές ώρες καταιγίδες θα σημειωθούν στη Θράκη και πιθανόν την Ανατολική Μακεδονία που τοπικά θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.
2.Αύριο Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015 από τις απογευματινές ώρες ισχυρές καταιγίδες θα σημειωθούν στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Θεσσαλία. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και πιθανόν ισχυρούς ανέμους.
3.Την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015 οι βροχές και καταιγίδες που θα σημειώνονται κατά περιόδους στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, το Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα είναι κατά τόπους ισχυρές και κυρίως στα κεντρικά και βόρεια θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.
4.Την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015 ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, αλλά σταδιακά μέχρι το βράδυ θα εξασθενίσουν.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ www.emy.gr.

Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.
Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Π.Κ.Μ. συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα:
·         Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
·         Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
·         Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
·         Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
·         Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
·         Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
·         Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
·         Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
  • Διατηρείστε το σπίτι σας ζεστό και παραμείνετε μέσα, όσο αυτό είναι δυνατό.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω με την κακοκαιρία.
  • Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
  • Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης του σπιτιού σας και τον ηλιακό θερμοσίφωνα (σωλήνες-υαλοπίνακα).                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου