Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα



Τηλεδιάσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) του Eurogroup, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σχετικά με το ελληνικό αίτημα για παράταση του προγράμματος και διετή συμφωνία με τον ESM για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

«Το Eurogroup θα συνεδριάσει εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης στις 7 ώρα Βρυξελλών, προκειμένου να εξετάσει την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που λάβαμε το απόγευμα», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.
Λίγη ώρα πριν ο πρόεδρος του Eurogoup είχε ακυρώσει την τελευταία στιγμή την εβδομαδιαία εμφάνισή του στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL.
Η τηλεδιάσκεψη έρχεται λίγες ώρες προτού λήξει το πρόγραμμα στήριξης της Αθήνας, τα μεσάνυχτα, και την εκπνοή της προθεσμίας για καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ.
Τι προτείνει η Αθήνα
Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει πρόταση διετούς συμφωνίας στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών και ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος του νέου προγράμματος ανέρχεται στα 29,1 δισ. ευρώ και συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις (conditionalities). Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επί του παρόντος δεν δίνουν διευκρινίσεις για τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας.
«Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης» αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού.
Το πρωί ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εν μέσω πληροφοριών για έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης.
Χαμηλές προσδοκίες από το Βερολίνο
Ωστόσο, το Βερολίνο, διά στόματος της καγκελαρίου Μέρκελ χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών, τονίζοντας σε βουλευτές της ότι «δεν θα υπάρξει εξέλιξη στο ελληνικό ζήτημα» και ότι το πρόγραμμα λήγει το βράδυ.
Μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός της, η καγκελάριος τόνισε επίσης ότι οι συνέπειες της ελληνικής κρίσης θα μπορούσαν να περιοριστούν και δεν υπάρχει φόβος στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν πρέπει να γίνει ένας συμβιβασμός απλώς για να πούμε ότι συμβιβαστήκαμε»
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου