Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Σενάριο χρεοκοπίας στο Euroworking Group



Και σενάριο ελληνικής χρεοκοπίας εξετάστηκε -για πρώτη φορά επισήμως- στο Euroworking Group που συνεδρίασε την Πέμπτη στην Μπρατισλάβα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών της ευρωζώνης εκτιμούν ότι το σενάριο της   συμφωνίας με την Ελλάδα -πριν παρέλθει η προθεσμία για την πληρωμή του ΔΝΤ- είναι το λιγότερο πιθανό, εν αντιθέσει με το σενάριο χρεοκοπίας το οποίο πλέον φαντάζει το πιθανότερο.

Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν τρία πιθανά σενάρια: α) ολοκλήρωση της συμφωνίας, β) παράταση του τρέχοντος προγράμματος υπό διάφορες προϋποθέσεις και γ) πιθανότητα χρεοκοπίας.

Πάντως, η συνάντηση δεν έφθασε σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα.

Το αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters συνεχίζει σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι θεωρούν ότι είναι απίθανο οι πιστωτές να φθάσουν εγκαίρως σε συμφωνία με την Αθήνα ώστε να εκταμιευθούν τα 7,2 δισ. ευρώ.

"Θα χρειαστεί πρόοδος μέσα σε λίγες ημέρες η οποία δεν κατέστη δυνατή εδώ και εβδομάδες. Η αντίδραση της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και ορισμένων κρατών-μελών ήταν γεμάτη σκεπτικισμό" αναφέρει στο Reuters αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στη συνάντηση είπε ότι η Αθήνα θα κάνει ότι μπορεί να φθάσει σε μια συμφωνία εγκαίρως. Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup στις 18 Ιουνίου.

Αξιωματούχοι, πάντως, τονίζουν ότι ακόμη και τότε η εκταμίευση δόσεων προς την Αθήνα μέχρι τις 30 Ιουνίου είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω του χρόνου που απαιτείται για να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες.

Το δημοσίευμα συνεχίζει:

"Συνεπώς το δεύτερο σενάριο που συζητήθηκε ήταν η επέκταση του προγράμματος ώστε να κρατηθούν τα 7,2 δισ. ευρώ και τα 10,9 δισ ευρώ (ΤΧΣ) και να παραμείνουν διαθέσιμα για την Αθήνα μόλις βρεθεί η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις. Σε διαφορετική περίπτωση τα χρήματα θα εξαφανιστούν και θα πρέπει να βρεθεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης για περαιτέρω χρηματοδότηση.

Συζητήθηκαν, ακόμη, διάφορες τελικές ημερομηνίες για την επέκταση που κυμαίνονται από εβδομάδες έως το τέλος του χρόνου, ακόμη και τον Μάρτη του 2016, ώστε να ευθυγραμμιστεί το πρόγραμμα της Ευρωζώνης με το τέλος του πακέτου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Μια τέτοια επέκταση θα σημαίνει ότι πρέπει να επιβληθούν περαιτέρω όροι στην Ελλάδα, αλλά θα περιλάμβανε την εκταμίευση κεφαλαίων σε δόσεις μόλις αυτοί οι όροι εφαρμόζονται".

Η κυβέρνηση πάντως έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες, με κυβερνητικό αξιωματούχο να τονίζει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. "Τα σημερινά δημοσιεύματα των πρακτορείων Reuters [δήθεν συζήτηση για χρεοκοπία της Ελλάδας στο EWG στην Μπρατισλάβα] και Bloomberg [24ωρο τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά] δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα".


Το τρίτο σενάριο

Ορισμένοι εκπρόσωποι χωρών της Ευρωζώνης, ωστόσο, πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ετοιμαστούν και για το τρίτο σενάριο, αυτό της χρεοκοπίας.

"Για πρώτη φορά υπήρξε συζήτηση για ένα Σχέδιο Β για την Ελλάδα", επισήμανε άλλος αξιωματούχος.

Μέχρι πρότινος οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης απέφευγαν να συζητήσουν μια τέτοια πιθανότητα, ακόμη και πίσω από κλειστές πόρτες, παρά το γεγονός ότι ορισμένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της γερμανικής, έχουν αρχίσει τέτοιες προετοιμασίες.

"Η συζήτηση ήταν πολύ θεωρητική καθώς το σενάριο της χρεοκοπίας μιας χώρας εντός Ευρωζώνης θα ήταν κάτι χωρίς προηγούμενο. Η συνάντηση δεν έβγαλε κάποιο περαιτέρω συμπέρασμα", συνεχίζει το δημοσίευμα.

Αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι ένα τέτοιο σενάριο θα περιλάμβανε με βεβαιότητα έλεγχο κεφαλαίων ώστε να μην υπάρξει εκροή χρημάτων και επίσης έκδοση IOUs (υποσχετικές) από την Αθήνα ως έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμής.
Για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας προετοιμάζεται η γερμανική κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτει η Bild.

Reuters: Θέμα χρόνου το capital control

Το διεθνές πρακτορείο επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές που διαμηνύουν ότι είναι ζήτημα χρόνου να τερματιστεί ο ELA προς τις ελληνικές τράπεζες και να επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων (capital control) σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.

"Όσο οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη θα ήταν τρελό να αποσυρθεί o ELA, αν όμως η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών τότε όλα αλλάζουν", σημειώνει το Reuters επικαλούμενο κοινοτικές πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου