Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Η τέλεια καταιγίδα: πιο κοντά από ποτέ το Grexit



Η αντιμετώπιση της πιθανής ανθρωπιστικής καταστροφής στην Ελλάδα μετά από ένα ενδεχόμενο grexit ή τον παντελή κοινωνικό και οικονομικό εκτροχιασμό, συνεπεία του δημοψηφίσματος είναι η πρώτη προτεραιότητα της Κομισιόν και των εταίρων που αποφάσισαν σε άτυπη υπουργική διάσκεψη μετά το Eurogroup, χωρίς τη συμμετοχή Βαρουφάκη, να διαθέσουν κονδύλια από τα 35 δισ. ευρώ του σχεδίου Γιούνκερ για την Ελλάδα στο να ανακουφίσουν άμεσες ανάγκες της χώρας, όπως ιατρικό υλικό, φάρμακα, πετρέλαιο και τρόφιμα.


Οι 18 εκτιμούν ότι μετά από ένα όχι και μια εβδομάδα κλειστών τραπεζών και super markets, χωρίς εισαγωγές, εξαγωγές και με τον παραγωγικό ιστό της χώρας σε παράλυση, ελλείψει συναλλακτικών ηθών και χρηματοπιστωτικών εργαλείων η κατάσταση στην κοινωνία και την οικονομία θα είναι αναντίστοιχη χώρας μέλους της ΕΕ και πρώτιστο μέλημα θα είναι “να μην πληρώσουν οι πολίτες της ανεύθυνες επιλογές της κυβέρνησης”, λένε στελέχη της Κομισιόν και των άλλων εθνικών κυβερνήσεων.

Η Ελλάδα έχει να διαλέξει ανάμεσα στο να γυρίσει στο τραπέζι του διαλόγου και να βγει μια δύσκολη συμφωνία πριν λήξει το πρόγραμμα και στο να τζογάρει ζητώντας μια άλλη συμφωνία μετά το άνευ αντικειμένου δημοψήφισμα.

Στην δεύτερη περίπτωση η συμφωνία θα είναι εξαιρετικά πιο δύσκολη και επώδυνη για όλους ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Στο Ναι, οι εταίροι εγείρουν θέμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που ήδη τοποθετήθηκε υπέρ του Όχι, στην περίπτωση του Όχι οι δρόμοι Ελλάδας και ΕΕ μάλλον χωρίζουν.

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι υπό την εσωτερική πίεση η κυβέρνηση μπορεί να οδηγηθεί στην επιλογή να εισαγάγει εθνικό νόμισμα, θέτοντας εαυτόν εκτός ευρωζώνης.

H πρόταση των δανειστών, αυτή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως της ετέθη ως τελεσίγραφο, δεν βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες.

Οι “θεσμοί” συνέχιζαν τις βελτιώσεις και τις αλλαγές μέχρι την τελευταία στιγμή στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής, ώσπου ο πρωθυπουργός τους κάλεσε να εγκαταλείψουν το τραπέζι των συνομιλιών.

Οι Βρυξέλλες, οι εταίροι και το Eurogroup κατηγορούν την Ελλάδα πως αποχώρησε από τις συζητήσεις και άρχισε τις μονομερείς ενέργειες, χωρίς να ρωτάει κανέναν.

Η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος για την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου είναι για τις 18 κυβερνήσεις η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

“Ο υπουργός Βαρουφάκης μας είπε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει το όχι, αλλά ο λαός δεν θα την ακολουθήσει και στο τέλος θα επικρατήσει το ναι και συνεπώς να μην ανησυχούμε”, λέει ομόλογος του υπουργού οικονομικών υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. “Πως να τον εμπιστευτούμε πια με αυτά που λέει”, συμπληρώνει.

Η ομιλία Βαρουφάκη εξόργισε τους πάντες στο εσωτερικό του Eurogroup, που τον κατηγορούν για τυχοδιωκτισμό και η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά χαρακτηρίστηκε από κοινοτικούς που την παρακολούθησαν “διαστρέβλωση της πραγματικότητας”.

Για την αποχώρησή του, πηγές της ΕΕ λένε πως “δεν τον έδιωξε κανείς, σηκώθηκε και έφυγε, αλλά και να ξαναρχόταν μετά, να ξέρετε πως θα ήταν ανεπιθύμητος”.

Οι 18 κυβερνήσεις της ευρωζώνης αποφάσισαν ότι το πρόγραμμα λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου και η 1η Ιουλίου ξημερώνει σε αχαρτογράφητα ύδατα.

Τα χρήματα των δόσεων εξανεμίζονται, οι εγγυήσεις για τις τράπεζες διαγράφονται και η καταβολή των κερδών επί ελληνικών ομολόγων παύει ως υποχρέωση.

Την ίδια ώρα, οι εταίροι βλέπουν πως εκτός προγράμματος και χωρίς την προοπτική προγράμματος η χώρα βαδίζει εκτός ELA (έκτακτης ρευστότητας) από το βράδυ της Τετάρτης.

Η κατάσταση με τις εκροές είναι τέτοια που μπορεί να οδηγήσει, όχι απλά σε κεφαλαιακούς ελέγχους, αλλά σε απόφαση για αναδιάρθρωση των τραπεζών με bail in καταθετών.

Με αυτά τα ζοφερά δεδομένα η Ελλάδα καλείται να γυρίσει στο τραπέζι του διαλόγου πριν είναι πολύ αργά, ενώ τις επόμενες ώρες η Ευρωπαϊκή ηγεσία θα αναλάβει μια ύστατη πρωτοβουλία επικοινωνίας και διευθέτησης της κατάσταση με την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου