Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

H βαρεμάρα παχαίνει -9 πράγματα που ανοίγουν την όρεξη



Ξενύχτι, λίγες ώρες ύπνου και ακόρεστη πείνα την επόμενη ημέρα. Ολοι το έχουν παρατηρήσει.Η έλλειψη ύπνου είναι ένας από τους λόγους που κάνουν τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο. Η λύπη ή η χαρά, η βαρεμάρα, ακόμη και οι φίλοι κάποιου είναι εμπόδια σε μία δίαιτα, όπως έχουν αποδείξει έρευνες.Το TIME συγκέντρωσε 9 τέτοιους απρόσμενους λόγους για τους οποίους μπορεί να σαμποτάρει κάποιος, εν αγνοία του, τον εαυτό του.

Ελλειψη ύπνου
Αν δεν κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες κάθε βράδυ, πιθανόν σας λείπει ύπνος. Αυτό προκαλεί αναταραχή στις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη την επόμενη ημέρα. Μελέτες δείχνουν πως όσοι κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ, καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες την επόμενη ημέρα, σε σύγκριση με εκείνους που έχουν απολαύσει 7-8 ώρες ύπνου, ώστε να κρατήσουν υψηλά τα επίπεδα της ενέργειας.
Αφυδάτωση
Το να μένει κανείς ενυδατωμένος είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να συγκρατήσει την όρεξη και την κατανάλωση φαγητού.
Συναισθήματα
Κάποιοι τρώνε όταν είναι λυπημένοι, άλλοι όταν είναι χαρούμενοι. Υπάρχουν αυτοί που αναζητούν σοκολάτα όταν είναι αγχωμένοι και από την άλλη κάποιοι δεν μπορούνε να φάνε τίποτα. Ο καθένας έχει μία μοναδική συναισθηματική σχέση με το φαγητό. Το πρόβλημα προκύπτει όταν κάποιος στρέφεται στο φαγητό για να ξεπεράσει τη θλίψη, το στρες ή άλλα συναισθήματα, αντί να τα αντιμετωπίσει.
Ορμόνες
Δύο κύριες ορμόνες ρυθμίζουν την πείνα και την όρεξη. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, εκείνη που ρυθμίζει την πείνα αυξάνεται μετά από μερικές ώρες μη λήψης φαγητού. Εκείνη που μειώνει την όρεξη- φυσιολογικά- αυξάνεται όταν έχει φάει κάποιος. Οι κακές διατροφικές συνήθειες και η έλλειψη ύπνου μπορεί να χαλάσουν αυτή την ισορροπία. Μία άλλη ορμόνη που προκαλεί διάθεση για φαγητό είναι η κορτιζόλη, που απελευθερώνεται σε διαστήματα άγχους. Η καλύτερη λύση για να υπάρχει σε ισορροπημένα επίπεδα είναι ο αρκετός ύπνος, η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων και άπαχης πρωτεΐνης και η αποφυγή γευμάτων με πολλά λιπαρά.
Κρύος καιρός
Οι άνθρωποι έχουν την τάση να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες τους πιο κρύους μήνες του χειμώνα και να διαλέγουν γεύματα πλουσιότερα σε υδατάνθρακες και λίπη.
Κοινωνικός περίγυρος
Το φαγητό είναι στο επίκεντρο σχεδόν κάθε κοινωνικής εκδήλωσης. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι εύκολα κάποιος ξεχνιέται συζητώντας και δεν προσέχει τι τρώει και πόσο. Μελέτη μάλιστα έχει δείξει ότι κάποιοι έχουν τάση να τρώνε περισσότερο σε κοινωνικές εκδηλώσεις για να ταιριάζουν με τους υπόλοιπους, ακόμη κι αν δεν πεινάνε.
Βαρεμάρα
Οταν κάποιος βαριέται μπορεί να αρχίσει να τρώει, ακόμη κι αν δεν πεινάει. Εν μέρει αυτό οφείλεται στη γεμάτη υπερδιέγερση- από την τεχνολογία, τα social media κτλ.- που κάνει ο άνθρωπος σήμερα, σύμφωνα με μελέτη.
Οταν χαλάει το πρόγραμμα της γυμναστικής
Σε περιπτώσεις που κάποιος αρχίσει να μην γυμνάζεται για κάποιες ημέρες, θα αρχίσει ταυτόχρονα να τρώει και περισσότερο. Κάτι που οφείλεται στις ορμόνες αλλά και την ψυχολογία. Η μέσης έντασης άσκηση μειώνει την όρεξη, οπότε όταν κάποιος δεν γυμνάζεται, θα καταναλώσει περισσότερο φαγητό.
Αποφυγή πρωινού γεύματος
Ερευνες έχουν δείξει πως όσοι έχουν την τάση να μην τρώνε το πρωί, καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου