Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Πόσο αδιάβροχο είναι το smartphone σας;



Καλοκαίρι. Η εποχή που τα αδιάβροχα μοντέλα smartphones –κυρίως- και tablets –εν συνεχεία- γίνονται της μόδας. Η αλήθεια είναι πως αν ψάχνετε συσκευή ικανή να αντέξει στο νερό και τη σκόνη (αυτά τα δύο πάνε πακέτο, κρατήστε το κατά νου), δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε. Ωστόσο προσφέρουν όλες τους την ίδια προστασία;

Επειδή τις αποκαλούμε αδιάβροχες, δεν σημαίνει ότι «βράζουν στο ίδιο καζάνι»κιόλας. Κάθε συσκευή που προστατεύεται από το νερό, φέρει μία αξιολόγηση βάσει της κλίμακας Ingress Protection που αφορά την προστασία έναντι της διείσδυσης ξένων σωμάτων σε μία συσκευή.
Η αξιολόγηση αυτή ξεκινά πάντα με τα γράμματα “IP” που ακολουθούνται από δύο αριθμητικά ψηφία. Εδώ είναι και το «ζουμί» όσον αφορά στην πραγματική προστασία που προσφέρει ένα smartphone ή tablet.

Το πρώτο ψηφίο αφορά την προστασία απέναντι σε ξένα αντικείμενα και όσο πιο μεγάλο είναι, τόσο αποτελεσματικότερη είναι η προστασία. Το 2 π.χ. σημαίνει ότι η συσκευή είναι προστατευμένη από δάχτυλα ή ανθρώπινα αντικείμενα, την ώρα που το 4 αντιστοιχεί σε προστασία από αντικείμενα μεγαλύτερα του 1 χιλιοστού. Αναλυτικά ο πίνακας:

0
Not protected (καμία προστασία)
1
> 50 mm
2
> 12,5 mm
3
> 2,5 mm
4
> 1 mm
5
Dust protected (περιορισμένη προστασία απέναντι στη σκόνη)
6
Dust tight (πλήρης προστασία/σφραγισμένη απέναντι στη σκόνη)



Το δεύτερο ψηφίο τώρα, αφορά την προστασία απέναντι στο υγρό στοιχείο. Και εδώ όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός (ως το 6) τόσο πιο ισχυρή είναι αυτή, την ώρα που οι τελευταίες βαθμίδες της κλίμακας αφορούν την πίεση στην οποία θα αντέξει μία συσκευή. Αναλυτικά:

0
Not protected (καμία προστασία)
1
Dripping water (σταγόνες που πέφτουν κατακόρυφα)
2
Dripping water up to 15ο (σταγόνες που πέφτουν υπό γωνία έως και 15ο)
3
Spraying water (ψέκασμα με νερό)
4
Splashing water (πιτσίλισμα)
5
Water jets (νερό υπό πίεση έως και 30 kPa)
6
Powerful water jets (νερό υπό πίεση έως και 100 kPa)
6K
Powerful water jets with increased pressure (νερό υπό πίεση έως και 1000 kPa)
7
Εμβάπτιση έως και 1 m
8
Εμβάπτιση έως και 3 m
Powerful high temperature water jets (καυτό νερό υπό πίεση έως και 1000 kPa)

Μία συσκευή με αξιολόγηση IP68 λοιπόν (που μάλιστα θα βρει αρκετά εύκολα κανείς στην αγορά), του εξασφαλίζει πλήρη προστασία από τη σκόνη και αντοχή στο νερό σε βάθος έως και 3 μέτρα –όχι κι άσχημα δηλαδή, ό,τι πρέπει για τις καλοκαιρινές διακοπές!

Σημειώστε ότι οι πίνακες προέρχονται από τη Wikipedia και προτιμήθηκαν οι αρχικές εκφράσεις στα αγγλικά προς αποφυγή παρερμηνειών.



techpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου