Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

To Spiegel καταρρίπτει τον «μύθο» του Έλληνα συνταξιούχου



Τον «μύθο» του Έλληνα συνταξιούχου πολυτελείας καταρρίπτει σε δημοσίευμα του το γερμανικό περιοδικό Spiegel καυτηριάζοντας ουσιαστικά δημοσιεύματα όπως της Bild και άλλων γερμανικών μέσων που παρουσιάζουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα και συγκρίνουν σε λάθος βάση το γερμανικό με το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Ως εκ τούτου το δημοσίευμα είνα βαρύνουσας σημασίας αν αναλογιστεί κανείς πως πληθαίνουν οι φωνές - και στην γερμανική κοινωνία- αυτών που πιστεύουν πως ένα Grexit θα είναι ουσιαστική λύση, σαφώς επηρεασμένοι από την εν λόγω προπαγάνδα.
Εν κατακλείδι, το περιοδικό επισημαίνει πως πράγματι οι Έλληνες πολιτικοί έχουν πολλές ευθύνες για την κατάσταση της χώρας τους, όμως θα ήταν άδικο να μην κατανοήσει την επιμονή της κυβέρνησης Τσίπρα να μην θέλει να αγγίξει το ευαίσθητο θέμα των συντάξεων.
Σε επιμέρους στοιχεία, το περιοδικό αναφέρει πως έντυπα όπως η Bild συγκρίνουν τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης στον ελληνικό δημόσιο τομέα (56 έτη) με τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος στη Γερμανία, (η οποία δίνεται στα 64 έτη), τη στιγμή που (με βάση τα επίσημα στοιχεία) ο μέσος όρος συνταξιοδότησης και στις δύο χώρες είναι ο ίδιος – τα 61,4 έτη.
Ακόμα όμως και η σύγκριση του γερμανικού δημοσίου τομέα με τον ελληνικό, δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές σε ό,τι αφορά τις συντάξεις: Για παράδειγμα, οι Γερμανοί υπάλληλοι των σιδηροδρόμων και των ταχυδρομείων συνταξιοδοτούνται κατά μέσον όρο στα 58 και 55 έτη αντίστοιχα (στοιχεία έτους 2010). Οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα συνιστούν το 24,3% του πληθυσμού, ενώ στη Γερμανία το 26% – κι αν στο τελευταίο ποσοστό προστεθούν κι εκείνοι που λαμβάνουν κοινωνικό επίδομα μέχρι να φτάσουν σε ηλικία συνταξιοδότησης, το ποσοστό στη Γερμανία ανεβαίνει στο 26,9%.
Στο πλαίσιο αυτό, το γερμανικό περιοδικό αναδεικνύει την έλλειψη στην Ελλάδα, κάποιου θεσμοθετημένου βοηθήματος σαν το γερμανικό Hart IV, που να αποτρέπει τα πλέον αδύναμα στρώματα του πληθυσμού να βυθίζονται στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
“Στην Ελλάδα, βγαίνουν πολλοί άνεργοι ηλικιωμένοι στη σύνταξη και έτσι ρίχνουν τον μέσο όρο της ηλικίας συνταξιοδότησης. Στη Γερμανία, οι άνθρωποι σε παρόμοια κατάσταση λαμβάνουν το κοινωνικό επίδομα Hartz IV μέχρι να βγουν στη σύνταξη στα 63 έτη” αναφέρει το περιοδικό. Έτσι, “το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα, επιτελεί και τη λειτουργία μιας μορφής κοινωνικής αρωγής”.
Τέλος το περιοδικό διερωτάται τι θα απογίνουν οι μακροχρόνια άνεργοι άνω των 55 στην Ελλάδα που δεν λαμβάνουν σεντ, ενώ στην Γερμανία άνω των 740.000 ανθρώπων έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν επιδόματα;
Υπενθυμίζεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός σε πρόσφατο άρθρο του στην Tagesspiegel είχε αναδείξει την εικόνα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος, σ'ενα άνοιγμα προς τους Γερμανούς πολίτες, υπό τον τίτλο:  «Οι Γερμανοί δεν πληρώνουν τους Έλληνες»

sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου