Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Δεν πληρώσαμε το ΔΝΤ.Το χρέος μας κηρύχθηκε επισήμως "ληξιπρόθεσμο".



Σε επιβεβαίωση ότι η πληρωμή ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ από την Ελλάδα δεν έχει καταβληθεί και είναι πλέον ληξιπρόθεσμη, προχώρησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.
«Επιβεβαιώνω ότι η πληρωμή 1,2 δισ. Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων (SDR) που οφειλόταν από την Ελλάδα προς το ΔΝΤ σήμερα δεν έχει ληφθεί. Πληροφορήσαμε το Εκτελεστικό Συμβούλιο ότι η Ελλάδα έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή (arrears) και μπορεί να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ όταν τακτοποιηθεί. Επίσης, επιβεβαιώνω ότι το ΔΝΤ έλαβε αίτημα από τις ελληνικές αρχές σήμερα, για παράταση της υποχρέωσης πληρωμής που
έπρεπε να καταβληθεί σήμερα, η οποία θα εξετασθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο εν ευθέτω χρόνω», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του ταμείου είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα χαρακτηριστεί "πτώχευση" η μη πληρωμή.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει πληρωμή στις 30 Ιουνίου και κατά πόσο θα κατηγοριοποιηθεί η χώρα σε πτώχευση (default) ή σε καθυστέρηση (arrears) ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε ότι η χώρα θα κατηγοριοποιηθεί «σε καθυστέρηση».

Νοβότνι: Μη πληρωμή του ΔΝΤ δεν συνιστά χρεοκοπία

Η Ελλάδα δεν πλήρωσε το ΔΝΤ την Τρίτη, αλλά αυτό δεν συνιστά χρεοκοπία, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, Έβαλντ Νοβότνι.

O ίδιος τόνισε πως η κρίσιμη ημερομηνία είναι στις 20 Ιουλίου, όταν και λήγει ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Σήμερα, όταν έληγε η διορία για το ΔΝΤ, η πληρωμή δεν έγινε. Αυτό δεν συνιστά άμεσα χρεοκοπία. Αντίθετα, αποτελεί ληξιπρόθεσμη οφειλή», ανέφερε ο Έβαλντ Νοβότνι, που είναι μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος υποστήριξε ότι η απόρριψη της πρότασης των θεσμών από την Ελλάδα ανοίγει ένα νέο ριψοκίνδυνο κεφάλαιο για την χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου