Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Σύσκεψη για τη διάθεση αγροτικών προϊόντων σε ευπαθείς ομάδες



Νέα συνάντηση συμβούλων των υπουργείων Εργασίας, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Οικονομίας για το πρόγραμμα διάθεσης αγροτικών προϊόντων για τις ευπαθείς ομάδες.

Την δημιουργία ενός πλαισίου για την καλύτερη υλοποίηση του κανονισμού που αφορά τα έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση των παραγωγών οπωροκηπευτικών στο πλαίσιο αξιοποίησης γεωργικών προϊόντων για τις ευάλωτες ομάδες προωθούν τα υπουργεία Εργασίας, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Οικονομίας.


Την Τετάρτη 22 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία συμμετείχαν στελέχη και σύμβουλοι των αρμόδιων υπουργείων με θέμα την υλοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο του κανονισμού 1031/14 σχετικά με τα συμπληρωματικά προσωρινά έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση των παραγωγών οπωροκηπευτικών στο πλαίσιο αξιοποίησης γεωργικών προϊόντων για τις ευάλωτες ομάδες.

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασαν τον κανονισμό και πως αυτός υλοποιήθηκε το 2014, ενώ ανέλυσαν και τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν κατά την υλοποίηση του, τα οποία εντοπίστηκαν σε δύο κύριους άξονες: στον τρόπο κατανομής των διαθέσιμων τόνων των προϊόντων στους παραγωγούς και στον τρόπο διάθεσης των προϊόντων στα άτομα που τα έχουν ανάγκη.

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι του υπουργείο Εργασίας αναφέρθηκαν στο πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση του ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για του Απόρους), και το οποίο περιλαμβάνει τη σύσταση Κοινωνικών Συμπράξεων, τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου ωφελούμενων και την διαχειριστική επάρκεια των φορέων και πως αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί για την διαχείριση των γεωργικών προϊόντων προς απόσυρση.

Σήμερα, Παρασκευή 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε εκ νέου συνάντηση των στελεχών των υπουργείου Εργασίας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης με παραγωγικούς φορείς, προκειμένου να καθοριστούν οι απαιτούμενες λεπτομέρειες του προγράμματος.

Στη συνάντηση αποφασίστηκαν τα εξής:

• Βασική πολιτική αρχή υλοποίησης του κανονισμού είναι η δίκαιη, αναλογική, διαφανής και αποτελεσματική εφαρμογή του, προκειμένου όλες οι οργανώσεις παραγωγών, καθώς και οι μεμονωμένοι παραγωγοί να έχουν δυνατότητα πρόσβασης και συμμετοχής. Μια τέτοια αντιμετώπιση, πέραν της αποτροπής αδικιών και μεροληψίας, θα συμβάλλει στην ορθολογική συμπεριφορά της αγοράς και στην εξάλειψη ανισοτήτων.

• Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με την ευθύνη του ΥΠΑΠΕΝ και σε ότι αφορά στην διανομή στους τελικούς δικαιούχους (άπορους και λοιπές ευπαθείς κατηγορίες πολιτών), μέσω της συνεργασίας του με τις Κοινωνικές Συμπράξεις – δομές αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

• Για την καλύτερη και έγκαιρη προετοιμασία, σε θεσμικό και λειτουργικό επίπεδο, δημιουργήθηκε τεχνική επιτροπή, από εκπροσώπους των υπουργείων και των οργανώσεων παραγωγών, προκειμένου να οριστικοποιηθεί σύντομα το συνολικό πλαίσιο εφαρμογής του κανονισμού.



euro2day 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου