Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Μήνυμα-παρέμβαση Κώστα Καραμανλή: «Την Κυριακή λέμε «ναι» στην Ευρώπη»



Ηχηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της προσεχούς Κυριακής, το οποίο σημαίνει και παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη, έκανε ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που ουσιαστικά διεμήνυσε ότι το «όχι» οδηγεί στην έξοδο από την Ευρώπη και εκθέτει την χώρα ακόμα και σε πιθανή εθνική περιπέτεια.

Στην βαρυσήμαντη παρέμβασή του, η οποία έγινε στις κάμερες για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, ο κ. Καραμανλής τοποθετήθηκε με σαφήνεια υπέρ του «ΝΑΙ» σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή για την πορεία του δημοψηφίσματος.
Από το πολιτικό του γραφείο, ο πρώην Πρωθυπουργός με μια ενωτική του δήλωση και ξεκαθάρισε προς όλες τις πλευρές, ότι «την Κυριακή λέμε ΝΑΙ  στην Ευρώπη», με σύνεση, ενότητα, εθνικό φρόνιμα και με σεβασμό στις θυσίες των Ελλήνων. 
Ο κ. Καραμανλής αναγνώρισε τις πολλές, όπως είπε, αδυναμίες στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μίλησε για τα σοβαρά σφάλματα των εταίρων μας στην αντιμετώπιση της κρίσης. «Βεβαίως, λάθη κάναμε και εμείς. Και οι οδυνηρές συνέπειες αυτών των λαθών έχουν επιβαρύνει  πολλούς συμπολίτες μας. Όμως, η πραγματικότητα αυτή δεν μεταβάλλει τη ζωτική ανάγκη της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε και συμπλήρωσε: «Και, ακόμη περισσότερο, στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης».
Ο πρώην Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η παραμονή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν επιβάλλεται μόνο για οικονομικούς  και κοινωνικούς λόγους, αφού τυχόν έξοδός μας από αυτήν θα συνεπαγόταν αδιανόητα μεγαλύτερο κόστος και θυσίες,  πρωτίστως από τους πιο αδύναμους, αλλά επιβάλλεται, πάνω από όλα, για λόγους εθνικούς».
Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι όποιος έχει γεννηθεί και μεγαλώσει σε αυτή τη δύσκολη και ασταθή γειτονιά του κόσμου, όπως όλοι εμείς οι Έλληνες, ξέρει από μικρό παιδί ότι η εθνική ασφάλεια πρέπει να είναι το υπέρτατο κριτήριο των αποφάσεών μας.
Ιδιαίτερη σημασία είχε η κίνηση του κ. Καραμανλή να αποσυνδέσει την σημερινή του δήλωση από οποιαδήποτε μελλοντική του επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή. «Μοιράζομαι αυτές τις σκέψεις μαζί σας, όχι γιατί έχω οποιαδήποτε προσωπική επιδίωξη. Το τελευταίο που επιθυμώ είναι να εμπλακώ σε κομματικούς ανταγωνισμούς και διαμάχες. Αισθάνομαι όμως την υποχρέωση να σας πω, όπως πάντα, την αλήθεια» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καραμανλής εστίασε και στους εθνικούς κινδύνους που υπάρχουν, λέγοντας ότι εξωθώντας την Ελλάδα εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου εκθέτουμε τη χώρα μας σε κινδύνους και είπε ότι αυτό δεν  πρέπει να γίνει με κανέναν τρόπο.
Ο επί 13 έτη πρόεδρος της ΝΔ (1997-2009) και επί πεντέμιση χρόνια Πρωθυπουργός (2004-2009) θέλησε να αποφορτίσει το κλίμα, υποστηρίζοντας ότι όσοι καλοπροαίρετα, νομίζουν ότι ψηφίζοντας ‘’όχι’’ την Κυριακή ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, σφάλλουν και σφάλλουν σοβαρά, διότι κατά τον ίδιο, «η επικράτηση του ‘’όχι’’ θα ερμηνευθεί από όλους, σε όλον τον κόσμο, ως επιλογή αποχώρησης από την καρδιά της Ευρώπης, θα είναι το πρώτο βήμα προς την έξοδο».
Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την βαθιά πεποίθησή του, ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, την πίστη του ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ενωμένης Ευρώπης, κάτι που «πρέπει να το επιβεβαιώσουμε αποφασιστικά».
«Έρχονται κάποιες στιγμές στις οποίες  διακυβεύονται πάρα πολλά, μέσα σε λίγες μέρες. Όποτε τέτοιες ιστορικές προκλήσεις  τις αντιμετωπίσαμε με ομοψυχία και ψυχραιμία, επιτύχαμε ως Έθνος. Αντίθετα, όποτε πρυτάνευσε η απερισκεψία και ο διχασμός υποστήκαμε συμφορές. Η πρόσφατη ιστορία μας του 20ου αιώνα περιέχει επαρκή παραδείγματα και των δύο εκδοχών. Μία τέτοια ιστορική πρόκληση αντιμετωπίζουμε σήμερα. Και η έκβαση της θα εξαρτηθεί από την δική μας επιλογή» σημείωσε.
Η πρώτη δήλωση του κ. Καραμανλή είχε γίνει το περασμένο Σάββατο, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, όταν αναφέρθηκε στις «άφρονες επιλογές που ναρκοθετούν την παραμονή της χώρας στην καρδιά της Ευρώπης και εξωθούν τη χώρα σε περιπέτειες, με απρόβλεπτες και πιθανώς μη αναστρέψιμες συνέπειες».
Τις προηγούμενες ημέρες είχε αναπτυχθεί κίνημα υπέρ της ενεργού συμμετοχής του κ. Καραμανλή στην μάχη του δημοψηφίσματος υπέρ του «ναι». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» πάρα πολλοί πολιτικοί, με διαφορετικές αφετηρίες και με διαφορετικές κομματικές αναφορές, αλλά και σημαίνοντα πρόσωπα από το χώρο του επιχειρείν, της πνευματικής ζωής και της ακαδημαϊκής κοινότητας ενεργοποιήθηκαν και έστειλαν διάφορα μηνύματα στη Ραφήνα, ώστε ο κ. Καραμανλής να ηγηθεί του φιλοευρωπαϊκού μετώπου για το «ναι».
Πολλοί λένε ότι θα ήθελαν και του το έχουν πει, να ηγηθεί ο κ. Καραμανλής και να προσωποποιήσει το «ναι» και μάλιστα του έχουν ζητήσει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να βγει στην πρώτη γραμμή της μάχης.
Το αίτημα αυτό του έφθασε, όχι μόνο από την πλευρά στελεχών της ΝΔ, αλλά και από πολιτικούς άλλων χώρων, κεντρογενών, όπως από το ΠαΣοΚ και το Ποτάμι με το επιχείρημα: «Ο Καραμανλής είναι ο μόνος που έχει διεισδυτικότητα σε λαϊκά στρώματα».
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου